Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиерът Петков обясни при какви условия ще отпадне зеленият сертификат

07 януари 2022, 11:11 часа • 12737 прочитания

Премиерът Кирил Петков даде ясни индикации при какви условия би могъл да отпадне зеленият сертификат. Той заяви, че правителството се стреми нивото на ваксинацията в страната да достигне поне до 50 процента, без обаче това да става чрез задължително ваксиниране.  Ако броят на ваксинираните достигне над 70 процента, това дори би дало възможност за отмяна на зеления сертификат.

"Българите сме намаляли, което означава, че нивата на ваксинация се качват по лошия начин. Реалните нива сега са 35% (около 2,3 милиона), а не 26%, както беше допреди дни. Нашата задача продължава да е постигане на над 70% ваксинирано население (4,5 милиона българи) - едва тогава "зеления сертификат" ще отпадне. Тези нива няма да са през задължителна ваксинация", допълни Петков.

Петков обяви в кулоарите на парламента, че за последните три дни в България се наблюдава безпрецедентен темп на ваксинация срещу коронавируса. Той допълни, че финансовият стимул от 75 лева за пенсионерите като най-уязвима група, както и информационната кампания са основните заслуги за това.

"Ваксинирахме 92 хиляди души в последните три дни - това са безпрецедентно високи нива. Нашата обща цел е да продължим с тези темпове на ваксинация, а крайната цел е да не затваряме бизнеси и училища, както и да няма хора, чакащи пред болниците", обяви Петков.

Относно реалните числа на ваксинираните в страната премиерът изрази съжалението си, че на база обявените вчера резултати от преброяването на населението се оказва, че процентът ваксинирани българи е скочил, но не на практика, а само на теория.

По-рано днес по време на парламентарния контрол в Народното събрание премиерът отново призова за повече отговорност както от страна на хората, така и от политиците в залата:

"Призовавам ви да бъдете всички отговорни, този път няма друг виновен, виновниците ще бъдем ние, ако не се справим", каза министър-председателят.

 

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес