Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиерът: От 1 юли получаваме цялото количество азерски газ

13 май 2022, 11:08 часа • 3765 прочитания

От първи юли България ще започне да получава цялото количество договорен азерски газ. Това каза от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков по време на днешния блицконтрол в парламента.

Петков обясни още, че газовата връзка с Гърция при Неа Месембрия дава пълна възможност България да вкарва цялото количество договорен газ от Азербайджан. По думите му това показва, че, когато има истински устрем и желание за диверсификация, нашите партньори са готови да подадат ръка. "През всички тези години просто не е имало желание да се случи това", посочи премиерът.

"Енергийната сигурност зависи от нашите диверсифицирани доставки на природен газ. Както знаете, ние успяхме да договорим много добри цени от САЩ, много под европейските пазарни цени", коментира Петков.

В отговор на въпроси около договореното синьо гориво по време на визитата си в САЩ, Петков посочи, че очакваните два танкера през юни са директна доставка от американска компания, без да се ползват услугите на посредници. "Вече има сключен договор между тази компания и Булгаргаз", каза Петков и добави, че цената ще е по-ниска от тази на Газпром.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес