Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиерът обясни защо купуваме американски БТР-и, а не български (ВИДЕО)

10 октомври 2023, 09:58 часа • 8257 прочитания

Премиерът Николай Денков защити решението на Народното събрание и на правителството за изпращане на около 100 бронирани машини на Украйна, което доведе до искане на кабинета за закупуване на 198 бронетранспорьора "Страйкър" от САЩ.

Стари за нови БТР-и

"БТР-ите за Украйна са произведени през 60-те години. Ние в момента купуваме БТР-и, които се произвеждат сега. Те имат специфични характеристики как се защитават от противотанкови ракети, какви са свързочните им способности. Старите БТР-и не могат да се използват за тези цели", обясни премиерът защо се дават машините на Киев.

"Решението на Украйна, че ще ги използват, си е тяхно, но едното не може да се сравнява с другото. Тези, които купуваме, са най-добрите в света", заяви Денков.

Още: ИТН предупредиха, че "Страйкърите", които Тагарев иска, гърмят като пуканки в Украйна (ВИДЕО)

Защо не български?

По време на живо включване във Facebook премиерът бе попитан защо се купуват американски БТР-и, а не български, при положение че има и качествен наш производител.

"Това са решения на военните. Те са пуснали запитване до над 10 фирми, включително и български. Отговорът, че могат да произведат, е само на 2-3 фирми. Нито един отговор не е бил от българска фирма. Говорим за напълно оборудвани съвременни машини – с радиолокационни средства, средства за защита. Само няколко държави в света ги имат на това ниво", каза Денков.

Още: Ще ни подхлъзнат и с новите бронетранспортьори за армията: Прав ли е Каракачанов? (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес