Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Представляващият ВСС за съдия Миталов: Странно е

07 февруари 2020, 08:00 часа • 6412 прочитания

Не, не сме го потърсили, не сме го чули. Така представляващият ВСС Боян Магдалинчев коментира случая със съдия Андон Миталов. И добави, че още е рано да се говори за изхвърляне на съдията от системата – вместо това ВСС иска от Държавния департамент на САЩ конкретна информация за корупционни практики на Миталов.

Припомняме, че преди два дни САЩ официално наложиха забрана на Миталов и семейството му да влизат на американска територия – заради корупционни практики.

Не се уточнява, не се конкретизира, не се споменава случая „Малинов” – на този етап не можем да знаем за какви други дела може да става въпрос, обобщи ситуацията с наказанието Магдалинчев пред БНТ. На въпрос има ли други дела извън "Малинов", които могат да провокират американците, представляващият ВСС не даде конкретни примери, макар да му беше даден пример, че Миталов бил съдия по делото "Чората". Миталов е и съдията, два пъти прекратил дело през миналата година срещу двама души, обвинени, че готвели убийството на Делян Пеевски. Магдалинчев уточни, че е изискана още информация от КПКОНПИ и прокуратурата. "На този етап съдия Миталов не е виновен - има някаква информация, предстои да се доказва", добави Магдалинчев.

Оказа се и, че съдия Миталов не е уведомил ВСС, че е в болничен, но той нямал такова задължение – да казва на ВСС, само на прекия си ръководител.

"Не е приятно. Изненадах се дотолкова, доколкото става въпрос за колега от системата. Странно е", коментира Магдалинчев. "Добре бе било да не се случват такива неща, но когато се случат, те се случват и на други места в света", продължи представителят на ВСС. И предположи, че САЩ вероятно са работили с българските власти, но допусна и, че може и да не са работели.

Магдалинчев неглижира и предишния такъв "международен" случай със съдебната ни система – този със съдия Румяна Ченалова и "гнилите ябълки". Ченалова е отдавна отстранена от съдебната система, напомни представляващият ВСС, без да я споменава по име.

Какво каза бившият френски посланик Ксавие Лапер дьо Кабан след случая "Белведере" – припомнете си в този материал!

Накратко Магдалинчев коментира и, че не винаги е възможно на прокуратурата да доказва вина при знакови дела, но се въздържа да каже пряко, че случаят "Миталов" е предупреждение каква е съдебната ни система по принцип.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес