Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Председателят на Венецианската комисия: Победителят на изборите действа на принципа "плячката за мен"

21 април 2016, 17:05 часа • 1011 прочитания

Промяна на манталитета, така че върховенството на закона да се превърне във вътрешна убеденост и на политиците, и на магистратите. Решително отхвърляне на съветския модел на прокуратурата, който е източник на корупция, шантаж и изнудване и позволява използването на обвинението за политически цели. Това бяха основните акценти в изказването на председателя на Венецианската комисия Джани Букикио в София на Конференцията на високо равнище на министрите на правосъдието и представители на съдебната власт от страните-членки на Съвета на Европа.

"Ясно е, че политиците не са изгубили интереса си да влияят върху магистратите. В последните години в редица страни се прилага принципът "Плячката е за победителя" и спечелилият на изборите приема, че всичко му е позволено. Независимите магистрати само му пречат", каза председателят на Венецианската комисия.

Според Букикио факта, че в Централна и Източна Европа 25 години след падането на комунизма има още много какво да се желае се дължи не на липсата на норми, а на липсата на "култура на взаимно уважение между властите". "Вероятно подценихме значението на манталитета. Мислехме, че младите по-лесно ще изградят манталитет на зачитане на върховенството на закона", заключи Букикио, цитиран от "Правен свят".

Председателят на Венецианската комисия направи тежката констатация, че немалко съдии в бившия социалистически блок се възприемат като държавни служители и мислят, че тяхната роля е да защитават не правата на гражданите, а интереса на държавата. "Такива хора не искат да бъдат независими. Съобразяват се с исканията на прокуратурата, без да ги подлагат на независима оценка", заяви той. Букикио обаче предупреди, че има и друг вид съдии - такива, които при липса на прецедент карат през просото и вземат произволни решение. "Корумпираният съдия не просто не е безпристрастен, той не може да бъде независим. Той е податлив на натиск", посочи Букикио.

"Съдебната независимост може да се гарантира, само ако върховенството на закона се превърне във вътрешна убеденост и на политиците, и на магистратите. Трябва да се набляга не на наизустяването на законите, а на развитието на способността да се разсъждава по правни въпроси. Съдиите да не бъдат само технически проводници на закона, а истински двигатели на върховенството на закона", категоричен беше председателят на Венецианската комисия.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес