Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Председателят на НС каза с кого са склонни да се коалират и какви компромиси няма да правят

11 юли 2022, 08:39 часа • 3678 прочитания

Още след спечелване на изборите започнахме комуникации с партньорите. Направихме много компромиси в политиките, за да се направи кабинет и да има стабилност в държавата. Сега не сме казали "Не". Не затваряме пътя за преговори, но не искаме да загърбим принципите си. И затова не мога да се съглася с твърденията на Кристиан Вигенин, че започваме да приличат на ИТН от лятото на 2021 г. Това каза в ефира на Нова телевизия председателят на Народното събрание в момента Мирослав Иванов. 

„Влизане в правителство с ГЕРБ и ИНТ ще е голям компромис с нашите ценности. Виждаме, че ИТН не са диалогични и се различават от посоката в която ние, ДБ и БСП искаме да вървим. Колегите от ИТН, с това ръководство, не искат да се извърши промяна в съдебната реформа и да се води борба с корупцията“, каза той

Той беше категоричен, че те не искат да се отива на избори. „Но за нас е безпредметно да се съставя кабинет, които не иска да извърши съдебната реформа и да се бори с корупцията“, заяви Иванов. 

Попитан ще участват ли, ако ДБ или БСП се опитат да съставят кабинет, Иванов заяви, че за тях „тънките сметки не са решение“. „Нека да видим на кого ще бъде връчен третия мандат, ще ни поканят ли на преговори“, добави той.

„Трите формации, показахме, че можем да работим в екип, да вземе важни решение и гражданите виждат в нас отбор, който ще продължи да работи и занапред“, смята председателят на парламента.

Според него на следващите избори партията на Стефан Янев „Български възход“ и ИТН няма да минат 4%-та бариера, за да влезе в парламента. „Ние ще имаме по-добър резултат. Показахме на хората, че имаме принципи и каузи и не искаме само да се задържим във властта“, обясни той.

„Няма да правим компромиси с целите си. Не можем да кажем, че ще се коалираме с ГЕРБ, при положение, че искаме Бойко Борисов да бъде разследван. Същото важи и за ДПС, и Делян Пеевски“, увери той.

„ПП има за цел да направи промяна и реформи. Това може да се случи само ако сме в управлението“, каза Иванов. 

ОЩЕ: Стоян Михалев: В следващия парламент ще е още по-трудно да се направи коалиция

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес