Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Председателят на КФН увери, че няма да има наследяване на нарушения при автомобили

06 януари 2020, 09:30 часа • 1777 прочитания

Няма да има наследяване на нарушенията при продажба на автомобила. Това увери председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов в коментар за системата "бонус-малус". В интервю за bTV той припомни, че България е единствената държава в Европа, в която все още няма тази система.

"Предложили сме да се разгледат две скали на системата. При първата скала, която е от 15 класа, бонусът ще дойде след 5 години. При втората скала, която е от 17 класа, бонусът ще дойде след 7 години. Трябва да изясним системата. Ще дам пример - от 10 шофьори - 80% са добри, а другите 20% са лоши. Това означава, че от двамата лоши шофьори трябва да вземем, за да дадем на другите осем добри шофьори. От двамата ще вземем по 4 лева, за да можем да дадем по 1 лев на останалите осем шофьори.", обясни Атанасов.

По думите му "справедливостта идва от това, всеки водач да носи своята персонална отговорност. Трябва да намерим правилното решение, а това може да стане само с диалог. Системата трябва да е работеща. Има вариант "бонус-малус" да влезе първо за леките автомобили, а впоследствие за тежкотоварните и автобусите. До 15 януари ще проведем срещи с министерствата, за да изчистим окончателния вариант на системата, за да можем да я качим на портала за обществено обсъждане."

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес