Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предложение - изборен протокол е невалиден, ако не са го подписали всички членове на РИК и ОИК

18 февруари 2016, 18:30 часа • 2531 прочитания

Липсата на подпис върху протокол от член на Общинска или Районна избирателна комисия да означава, че съответният протокол е невалиден. Това предлага в свой законопроект за промяна на Изборния кодекс АБВ.

В момента липсата на подпис на член на комисия не означава, че протоколът е невалиден. Това трябва да бъде променено предвид и случаи след последните местни избори, казват от АБВ, с което искат отмяна на чл. 451, ал. 4 от настоящия Изборен кодекс. Припомняме, че такъв случай имаше във Варна – съдът не счете за невалидни резултатите от избирателна секция с неподписан от всички членове на местната СИК протокол.

Съгласно предложението на АБВ член на избирателна комисия не може да откаже да подпише протокола. Ако някой от членовете не е съгласен със записаното в протокола, той го подписва с особено мнение и посочва с какво не е съгласен – писмено. Писмените мотиви се излагат на отделен лист към протокола, а неподписването на самия протокол със съгласие се потвърждава с подпис от други двама членове. В сила остава и чл. 451, ал. 3 от сегашния кодекс – когато член на комисията е възпрепятстван по уважителни причини да подпише протоколите, това се отбелязва, като се посочват и причините.

АБВ предлага и ЦИК да бъде попълнен с членове, подкрепени от парламентарните сили в момента, тъй като има партии и коалиции, които нямат свой член в ЦИК, а има членове на ЦИК, подкрепени от партии и коалиции, които вече не са в парламента. Оттук насетне при всеки нов парламент ако има партии без член в ЦИК, то те предлагат такива и съставът на ЦИК се допълва, гласи предложението на партията на Първанов.

Освен това АБВ иска за президентските избори да има машинно гласуване в минимум 5000 избирателни секции, а от 2018 година – във всички избирателни секции на територията на България.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес