Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди втория голям протест на СРС - обвинение към ВСС, че води медийна война

26 януари 2017, 08:25 часа • 1307 прочитания

На такъв протест излязоме и през декември – за да поставим проблемите на съда. Дълги години опитвахме да го сторим без публичност – с подписки и писма, но не бяхме чути. Поводът сега да сме на протест е, защото ВСС не назначи временен председател на Софийския районен съд (СРС), избран от Общото събрание на съда – съдия Албена Ботева. Това каза зам.-председателят на СРС Райна Мартинова.

Припомняме, че постът на председател на СРС се освобождава от 1-ви февруари, от когато влиза в сила оставката на Методи Лалов.

Според съдия Александър Ангелов измененията в закона предвиждат известно самоуправление на съда, но изрично не е записано, че Общото събрание има решаваща дума при избор на председател. ВСС обаче не каза нищо друго, освен че не може да бъде съдия Ботева, добави той пред Нова телевизия

Мартинова беше категорична, че след като Софийският районен съд (СРС) е поставил на масата проблемите с натовареността, са почнали атаките от страна на ВСС. Излиза, че във ВСС не харесват непокорните, заяви тя. И поясни – има медийна кампания срещу нас, която измества фокуса от основния проблем – натовареността и отказа на ВСС да увеличи възнагражденията на работещите в СРС. Трябваше буквално да се молим на ВСС да помогне заради натовареността, каза още Ангелов. Става въпрос за 1200 дела годишно, при положение че ВСС прие норма за натовареност от 1600 часа годишно, поясни той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес