Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пред подписване е договорът за тунел под Шипка на стойност 358 млн. лева

09 май 2022, 17:05 часа • 11148 прочитания

Пред подписване е договорът за тунел под Шипка, чиято стойност ще е 358 млн. лв. с ДДС (298 350 000 лв. без ДДС). Това става ясно от отговор на министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов на депутатски въпрос. И той, и заместник-министър Деляна Иванова преди обявиха, че това ще стане до края на месец април, което още не е факт.

Поръчката, обявена от Агенция „Пътна инфраструктура“ през октомври 2019 г., е спечелена от „Консорциум ПСВТ“. Дружеството по закона за задълженията и договорите е създадено между фирмите „Пътни строежи – Велико Търново“ АД (с 34% дял), „Пътстройинженеринг – Т“ ЕАД (с 33% дял) и „Хидрострой“ АД (също с 33%).

Предмет на тази  обществена поръчка е петия, последен етап от инженеринговия проект за обход на Габрово и тунел под Шипка с обща дължина 10,553 километра.

От тях ново строителство е предвидено за 7,633 км, а реконструкция - на 2,920 км.

Ще се изграждат пет тунела с обща дължина малко над 4 км, един мост и шест подлеза с обща дължина близо половин километър.  

Въпросът за този проект е зададен от народния представител Румен Христов (ГЕРБ-СДС).

„Обходът на Габрово и тунел под Шипка са от изключителна важност за транспортната свързаност между Северна и Южна България. Броят на проходите през Стара планина се броят на пръсти, а осъществяването на лесен, бърз и икономичен транспортен преход през нея е изключително облекчение за икономиката на страната и предпоставка за равностойното развитие на съответните региони. Първата част на обекта „Обход на Габрово“ е с дължина около 23 км и се реализира с европейски средства през предходния програмен период и бе завършен през 2020 г. Втората част – „Тунел под Шипка“, е заложена в Оперативна програма „Транспортна свързаност 2021 – 2027 г.“ На 27 януари по медиите излезе информация, че сте поискали потвърждаване на подадената оферта от страна на класирания участник в проведената открита процедура. Доколкото ми е известно, те са потвърдили подадената оферта и вследствие на това Вие сте поискали необходимите документи за сключването на договор. Оттогава изтекоха повече от два месеца, но липсва информация за по-нататъшното развитие на процедурата“, е посочил Христов. Той е попитал докъде е стигнала процедурата за сключването на договор.

„Най-краткият отговор на Вашия въпрос би бил, че всеки момент очаквам подписването на този договор. Това, че не съм информиран за подписването му тази седмица, буквално ме кара да си мисля, че може да стане и през следващата седмица. Така, че наистина още малко търпение“, е призивът на министър Караджов, отправен на 4-ти април.

По думите му изпълнителят, който е спечелил търга за проектиране и строителство на последния етап от големия инвестиционен проект е потвърдил валидността на подадената оферта „и предстои буквално, ако не до дни, то до седмица – две сключването на този договор“.

Срокът за изготвянето на техническия проект според подадената оферта е 240 календарни дни, а 1280 са календарните дни за строително монтажните работи, или близо три години и половина, като вторият срок започва да тече от подписване на Протокол № 2а за откриване на строителна площадка и даване на строителна линия.

За обекта има издадено действащо решение по ОВОС, влязло в сила през април 2014 г., а през май 2016 г. са завършили отчуждителните процедури.

С фейсбук пост преди четири месеца Караджов се опита да разсея съмненията, че проектът за тунел под Шипка е спрян.

„По него продължава активно да се работи, като дори темпото ще се ускори, за да наваксаме закъсненията. За 7 години са построени 23 километра с два малки тунела. Предстои изграждането на най-сериозното съоръжение - тунелът от 3.2 км. и подходите към него. Тук всички отчуждителни процедури са приключили, има направен ОВОС, има и избран изпълнител. До края на 2022 г. трябва да бъде одобрена новата оперативна програма "Транспортна свързаност" 2021-2027, по която ще се осигурят 34% от финансирането. Останалите пари ще дойдат на етапи от държавния бюджет. Заложеният в договорите срок за изпълнение на обхода на Габрово, включително тунел под връх Шипка, е 50 месеца - 8 месеца за проектиране и 42 месеца за строителство (общо 4 години и два месеца)“, написа тогава министърът.

По думите му идеята тунелът да е четирилентов, а не двулентов, както е проектиран сега, може да се осъществи на два етапа.

„Сега работим по вече съществуващия план за тунела с една тръба за платната и една аварийна, така че да пуснем максимално бързо трасето в експлоатация. В процеса на строителството ще анализираме внимателно трафика и ако се налага, ще направим проект и ще намерим финансиране за допълнителна тръба към вече изградения тунел“, допълва той.

И уточнява, че проектът за тунел на Шипка няма бъде готов в неговия мандат като министър, но гарантира, че всичко, което зависи от него, ще бъде направено, за да се реализира мечтата на габровци.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес