Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правосъдният министър вадил Гешев от кабинета му, за да влезе Сарафов

23 юни 2023, 12:59 часа • 9946 прочитания

Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов поискал достъп до помещенията на главната прокуратура, докато предшественикът му Иван Гешев все още бил там. Това е станало в петък - денят, в който Сарафов бе избран. Това разказа правосъдният министър Атанас Славов по време на изслушване в парламента.

"Аргументите на колегите на прокурорската колегия са, че не може да се допусне нито ден без да има изпълняващ функциите на главен прокурор. Това са техните аргументи, те бяха изложени и на вчерашното заседание на ВСС. В същото време друга част от членовете на ВСС от самото начало на тази процедура са считали, че следва пленумът да осъществи избора на и.д. главен прокурор", разказа Славов.

По думите му се очаква другата седмица Конституционният съд да се произнесе по искането на бившия главен прокурор Иван Гешев за намаляване на броя на гласовете във ВСС от 17 на 13 , с които да бъде избиран и освобождаван главния прокурор. Ако КС допусне делото, процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да бъде спряна. Още: Атанас Славов: Следващата седмица ще обжалвам във ВАС избора на Сарафов за и.ф. главен прокурор

Славов заяви, че той няма да предлага кандидатура и да легитимира тази процедура, защото ВСС е с изтекъл мандат, не се ползва с голямо доверие не само сред обществеността, но и сред магистратите, водят се разговори за конституционни промени, обсъжда се и вариантът изобщо да няма главен прокурор, а и има внесен в Народното събрание проект за конституционни промени от ДПС.

Славов беше в парламента за изслушване по искане на "Продължаваме промяната - Демократична България", но по време на самото изслушване депутати от коалицията отсъстваха, тъй като в момента заседават в централата на ДСБ и решават бъдещето на кабинета "Денков - Габриел".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес