Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правосъдният министър: Гешев си отива до края на 2022 г.

14 декември 2021, 18:29 часа • 9683 прочитания

Иван Гешев може да бъде сменен най-късно в края на 2022 г., след избора на нови членове на ВСС - това е крайният срок.

Това заяви в интервю за "Свободна Европа" новият правосъден министър Надежда Йорданова. Тя обаче уточни, че коалиционните партньори ще работят това  да стане по-бързо.

Оставката на главния прокурор Иван Гешев беше поискана неколкократно от новия премиер Кирил Петков, както и от други представителите на новото мнозинство.

Още в началото на януари според Надежда Йорданова ще бъде внесен в парламента и законопроектът за закриването на специализираните съд и прокуратура, а през пролетта да започнат и разговори за конституционните промени, свързани със съдебната власт.

"Това, дали главният прокурор ще си тръгне или ще бъде освободен предсрочно, е сложен пъзел. Ние работим за това да се случи в рамките на три месеца", каза Йорданова.

"Реалното лекарство е промяна на конституцията, така че съществено да се промени статутът му, но това отнема повече време и е необходимо по-голямо мнозинство. Докато тече дебатът за конституционната реформа, ние не искаме да слагаме спирачки на другите възможни действия. От една страна, сега разработваме самото прибиране на правомощията на прокуратурата в конституционно допустимия им обем", каза още тя.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес