Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правната комисия в парламента с опит да приеме антикорупционния закон в сряда

05 юли 2022, 12:39 часа • 1407 прочитания

Законопроектът, който разделя на две Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), влиза за обсъждане в парламента. Разглеждането му е включено като първа точка в дневния ред на Комисията по конституционни и правни въпроси в сряда, показва справка от сайта на Народното събрание. Заседанието е с начален час 14:30, по предварителната програма, която може да претърпи корекции.

Проектът, който беше чакан близо половин година, е написан от “Продължаваме промяната”. Като вносители са се подписали всички от парламентарната група, като именно това изненада коалиционните им партньори от “Демократична България” и БСП поради факта, че не са го внесли заедно. Въпреки това обявиха, че ще го подкрепят, но между първо и второ четене ще направят съществени предложения. Остро реагираха от “Има такъв народ”. Според някои юристи моментът за внасянето му не бил подбран добре, съобщава "24 часа".

Новото и най-същественото в проекта е въвеждането на фигурата на разследващите инспектори. От заключителните разпоредби става ясно, че на тях ще бъде поверено разследването на изключително много престъпления, включително трафик на хора със замесени длъжностни лица, някои свързани с изборните права и данъчните престъпления, подкупите във всички разновидности.

Те ще могат да искат съдействие, сведения и документи “от държавните и общинските органи, търговците, кредитните институции, от нотариуси и съдебни изпълнители, както и от други физически и юридически лица”.

Инспекторите ще имат право да носят служебно оръжие и да го използват “само когато това е абсолютно необходимо при въоръжено нападение или заплаха с огнестрелно оръжие срещу тях”.

При използване на оръжие инспекторите са “длъжни да направят всичко възможно да запазят живота на лицето, срещу което е насочено, и да не застрашават живота и здравето на други лица”. Те ще извършват и принудително довеждане. Според проекта инспекторите ще вземат решения по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото. Ръководителите им в комисията нямат право да им дават указания.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес