Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правната комисия одобри строгите мерки срещу психическия тормоз на първо четене

08 ноември 2018, 18:08 часа • 2357 прочитания

Наказание до 5 години лишаване от свобода за психически тормоз и преследване в условията на домашно насилие одобри правната комисия на първо четене. С пълен консенсус от 15 гласа "за" и нито един против и въздържал се, изменението влиза в пленарна зала. 

В законопроекта се предвижда още тормозът извън семейството да се наказва със затвор до 1 година или пробация. 

Законопроектът е свързан с предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата, както и мъжете - жертви на домашно насилие.

Досега домашното насилие не бе включено в Наказателния кодекс. С направените предложения към всичките квалифицирани състави на убийство, склоняване към самоубийство, телесна повреда, отвличане, принуда и закана, се добавя текстът „извършени в условия на домашно насилие“. Ще се наказва също и закана, която е предизвикала страх и жертвата.

Според данните, на които се позовават вносителите, всяка четвърта жена в страната е жертва на насилие в ежедневието и дома си. То може да бъде физическо или психическо и има много проявни форми, сред които сексуално насилие, изнасилване, преследване, противозаконно лишаване от свобода, принудителен аборт и други. Тези констатации се подкрепят и от съдебната практика. Данните от седем окръжни съдилища в периода 2012 – 2014 г. показват, че 91% от случаите убийствата на жени са извършени от мъже, 7% - при съучастие на мъже и жени и едва 2% - само от жени.

В 35% от случаите убийствата и опитите за убийство на жени са извършени от настоящ или бивш интимен партньор на жертвата, в 31% - от друг познат мъж и само в 9% от убийствата са извършени от непознат. Тревожната статистика показва, че две трети от убийствата са извършени в дома на жертвата.

Вносител на измененията е Цвета Караянчева и група депутати. Пред участниците в обсъждането тя представи залегналите в него предложения за промени, както и техните мотиви.

„Лично аз отдавна съм загубила илюзията, че можем с разговори, с кръгли маси и послания във Фейсбук да се борим срещу това зло. „Ще те убия и ще те излежа“! Много жени са чували това нещо. За колко от тях това се е превърнало във фатален край“, попита Караянчева.

Според нея един по-строг и категоричен Наказателен кодекс, който обхваща всички възможни случаи на домашно насилие, ще даде ясен сигнал към потенциалните жертви, безучастните свидетели и извършителите, че подобни престъпления повече няма да остават безнаказани.

В дискусията участие взе и министърът на правосъдието Цецка Цачева, която представи становището на ръководеното от нея министерство. „Целта на вносителите безспорно е подобряване на законовата рамка, за да се гарантира адекватна и всеобхватна правна защита от актове на насилие над жени, включително домашно насили, каквито за съжаление изобилстват в новините“, отбеляза Цачева и увери, че правосъдното министерство подкрепя законопроекта. „В редица престъпни състави извършването на актове в условия или в резултат на домашно насилие се въздига като квалифициращ признак на изпълнителното деяние“, уточни тя.

Интересна позиция в дискусията заеха от Асоциация на бащите в България. Според нейният представител Николай Николов сериозно внимание трябва да бъде обърнато и на факта, че много мъже също стават жертви на домашно насилие. „Въпросът е да се съсредоточим върху предпоставките, които пораждат насилието. А те кои са – неизпълнението на съдебните решения. Няма сила на света, която да накара някой в тази държава да изпълни съдено решение за родителски права. Полицията действа по общия ред. Години се точат преписките и се прекратяват“, заяви Николов.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес