Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правна комисия прие декларацията на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС за спиране на процедурата за нов главен прокурор

05 юли 2023, 16:29 часа • 2121 прочитания

Правната комисия в Народното събрание одобри декларацията за спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор, която беше предложена от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. 

Решението беше взето с 15 гласа "за"  и 6 гласа "против". Припомняме, че проектът е подписан от депутатите Бойко Борисов, Деница Сачева (ГЕРБ), Никола Минчев, Христо Иванов, Атанас Атанасов (ПП-ДБ), Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски (ДПС).

В мотивите на проекта е записано, че освобождаването на главния прокурор, последвалото решение за откриване на процедура за избор на нов, както и образуваното производство по темата пред Конституционния съд е създало сериозно обществено напрежение. Вносителите смятат, че българските граждани очакват избор на нов главен прокурор по нови и ясни правила след широк обществен дебат и спокойна обстановка. Още: Атанас Славов ще предложи спиране на процедурата за избор на нов главен прокурор

Трите формации считат, че всичко това изисква избора на нов главен прокурор да бъде проведено след окончателното произнасяне на Конституционния съд, както и след изменение на Конституцията и Закона за съдебната власт.

Утре Пленумът на ВСС ще заседава, а в дневния ред е точка за предложение за спиране на процедурата за избор на главен прокурор, внесена от правосъдния министър Атанас Славов. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес