Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правителството развърза кесията за пенсионерите

12 март 2014, 14:08 часа • 17970 прочитания

Правителството одобри отпускането на еднократни великденски надбавки за пенсионерите. Това стана ясно след днешното заседание на Министерския съвет.

40 лева ще получат пенсионерите, чиято пенсия или сборът от пенсиите заедно с добавките или компенсациите към тях е в размер до 150 лева включително. Допълнителна сума от 30 лева ще получат пенсионерите с размер на пенсията от 150.01 лева до 251 лева включително. За всички пенсионери с пенсия над 251 лева размерът на добавката е 20 лева.

Според изчисленията на НОИ общата сума, която ще отиде за надбавките, е 57,7 млн. лева.

Още на срещата в понеделник (10 март) с медиите въпросът с добавките за пенсионерите беше повдигнат заради съмнения, че помощта се дава с предизборна цел. Тогава Пламен Орешарски заяви, че всяка година в България има избори и за да няма съмнения, трябва правителството да спира да работи няколко месеца преди да тръгнат изборите. А лидерът на БСП Сергей Станишев каза, че е справедливо пенсиите да бъдат увеличени.

Същият ден стана ясно и че заплатите на депутатите се размразяват. Увеличението ще е от 561 лева, тъй като от 2010-та година насам парламентът замразяваше възнагражденията на народните представители. Някои от обясненията за решението са, че нещата в България се подобряват бавно и постепенно, като вече има възможност за вдигане на доходите.


Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес