Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правителството най-сетне ще обяви програмата си

02 август 2017, 08:00 часа • 1477 прочитания

Правителството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" (ОП) се споразумя за управленската програма, за чието обявяване се очаква решение на Бойко Борисов. През април партньорите в управлението се договориха за приоритети, но конкретни действия не бяха разписани.

Очаква се програмата да бъде разгласена в средата на август, когато се навършват 100 дни от работата на кабинета, или през септември за старта на новия политически сезон, предаде в."Сега" в днешния си брой.

"Доколкото знам, програмата е готова. Някои от вече договорените неща бяха доразвити", заяви депутатът от ОП Искрен Веселинов.

Цвета Караянчева (ГЕРБ) също потвърди за наличието на документа. Преди няколко седмици се появиха информации, че има неразбирателство между партньорите по доста въпроси, затова повече от 2 месеца програма липсваше. Източници от ОП заявиха, че не са били поставяни неизпълними условия пред ГЕРБ. По-големият партньор пък оправда забавянето с ангажименти по други задачи.

Неофициална информация сочи, че програмата е над 100 страници. Тя повтаря договорените приоритети, но поставя конкретни срокове в рамките на 4-годишния мандат. Нов момент се очаква да е акцентът на България като ключов фактор на Балканите по отношение на външната политика, мерки за развитието на капиталовия пазар в областта на финансите, както и стъпки към децентрализацията на местната власт и за решаване на демографските проблеми.

При приемането на приоритетите ГЕРБ и ОП се бяха разбрали за редица конкретни неща. Така например записаха, че цел на България е влизане в Шенген, приемане на нов закон за храните, доизграждане на автомагистрала "Струма" в частта Благоевград - Сандански, разширение на столичното метро, пълно обхващане на всички деца в ученическа възраст, удвояване на учителските заплати до края на мандата и т.н.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес