Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ скочиха срещу закона за чуждестранните агенти на "Възраждане"

11 септември 2024, 13:31 часа • 772 прочитания

"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) е "категорично против путинисткия законопроект на "Възраждане" за чуждестранните агенти. Това се казва в позиция на коалицията, изпратена разпространена до медиите.

В проекта, внесен вчера (10 септември) от проруската партия, се предлага отнемане на граждански права на хора и организации, които в продължение на една година са получили повече от 1000 лв. от чужбина. Преди месец отново по предложение на "Възраждане" депутатите забраниха в училищата да се говори по ЛГБТ теми.

В сегашното предложение на "Възраждане" ПП-ДБ вижда заплаха за науката и културата, ограничаване на образователните възможности, възпрепятстване на гражданското общество. Още: „Възраждане“ подадоха сигнал до СГП: "Чуждестранни агенти" работели в ущърб на държавата и българските деца

Според ПП-ДБ с предлаганите от "Възраждане" промени се нарушават конституционните права на гражданите.

"Законопроектът предвижда отнемане на граждански права и свободи, гарантирани от Конституцията на България, противоречи на правото на ЕС и Хартата на основните права и свободи и копира репресивни практики", категорични са от коалицията.

"Текстът е почти идентичен с подобен закон в Русия, използван от режима на Путин за ограничаване на свободата на словото и независимата журналистика. Путин изнася този закон в различни страни и миналата година успя с такъв закон да спре пътя на Грузия към Европа", заявяват от ПП-ДБ. Още: Евгени Минчев за Митрофанова: Какво лошо му има на Путин?

В позицията се изтъква, че с предлагания законопроект се заплашва независимостта на България. "Недопустимо е държави, обявили България за враждебна, да определят дневния ред на страната ни. "Подкрепяме необходимостта от прозрачност и отчетност при финансирането с външни средства. Това обаче не трябва да се използва като претекст за ограничаване на основни демократични принципи и свободата на гражданското общество", заявяват от ПП-ДБ.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес