Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ с обща позиция: Няма да се коалираме с ГЕРБ (ВИДЕО)

07 април 2023, 12:08 часа • 7169 прочитания

Всички партии от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" са взели решение, че обединението няма да подкрепи правителство с мандат или участието на ГЕРБ. Това обявиха от формацията, която остана втора на вота на 2 април, по въпроса как ще действат по отношение на първия мандат, който ще бъде връчен на ГЕРБ.

Лидерът на партията Бойко Борисов вече заяви, че ще разговаря с всички и коментира, че най-добре би било да се състави правителство с подкрепата на ПП-ДБ. Още: ЦИК пусна окончателните резултати от изборите

По-рано тази седмица Кирил Петков и Асен Василев казаха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ. До този момент от "Демократична България" нямаха официална позиция по темата.

"Ниската избирателна активност е един от най-сериозните проблеми на изминалите избори", каза днес съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев. Според него обединението не е успяло да "убеди" хората, че си струва да излязат и да гласуват за европейското бъдеще на страната.

"Нашето решение, че няма да подкрепим ГЕРБ е на база на ценности. Българските граждани трябва да са сигурни, че ще спазваме това, което обещаваме", заяви другият съпредседател на партията Кири Петков.  Той подчерта, че макар да няма да подкрепят ГЕРБ, те са готови да говорят с всички партии за политики. Ако партията на Бойко Борисов не реализира мандата, от ПП-ДБ ще предложат кабинет.

Причините ГЕРБ да не бъдат подкрепени са много, каза съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. Той обясни, че започвали от "Мишо Бирата" и стигали до "Руско-турски поток". "Ние не сме орган за реабилитиация, нито сме орган за амнистия", каза Атанасов. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес