Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ предложи сурови глоби за депутати, уронващи престижа на парламента (ДОКУМЕНТ)

19 юни 2023, 16:34 часа • 2661 прочитания

Предложения за сериозни наказания, финансови глоби и практическо спиране на парламентарната дейност - това са част от исканията на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България", които депутати внесоха в деловодството на Народното събрание.

От проекта за промяна в правилника за работата и дейността на парламента, подписан от Кирил Петков, Атанас Атанасов, Стою Стоев, Калина Константинова и Настимир Ананиев, става ясно, че промените включват санкции и за поведение, което нарушава правото на народен представител да се изказва от парламентарната трибуна.

Също така в правилника се добавя нова алинея, която предвижда нов тип санкции като „Лишаване от право на изплащане на допълнителни разходи по чл. 11 от Финансовите правила“, както и „Спиране от участие в заседания и сесии на постоянните делегации, международни конференции или друг форуми с международен характер“. И двете предложения са заимствани от Правилника за дейността на Европейския парламент, където са предвидени подобни санкции, казват от ПП-ДБ.

ОЩЕ: Отстраниха Костадинов от заседание, а шестима от "Възраждане" са наказани (ВИДЕО)

В предложените изменения е включено още дисциплинарната мярка „отстраняване до три заседания“ да се замени с „отстраняване за три заседания“, като целта е да се премахне субективният фактор при определяне размера на санкцията.

Справка на Actualno.com показа, че освен за обидни реплики депутатите вече ще се наказват и за обидни жестове. Създават се и условия за отстраняване от едно заседание при:

  • грубо възразяване против наложено наказание;
  • продължително блокиране на работата на парламента;
  • многократни обиди към други депутати в пленарна зала;
  • гласуване с чужда карта.

При по-сурови нарушения проектът предвижда и наказание за присъствие с три заседания при същите условия, но и с добавка:

  • продължително недопускане на народен представител до трибуната;
  • призовава към или упражнява физическа агресия срещу свой колега или служител на Народното събрание.

ОЩЕ: Напрежение: "Възраждане" не позволиха на Явор Божанков да се изкаже в парламента (ВИДЕО)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес