Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС бързо решиха да променят механизма за главния прокурор

11 юли 2023, 12:17 часа • 11478 прочитания

Около месец и половина след като парламентът окончателно прие механизма за разследване на главния прокурор, авторите на реформата от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС изненадващо решиха да правят промени.

Старт на този ход е бил даден на 7 юли, когато на случаен принцип бе избран съдията, който да разследва изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов. Става въпрос за Даниела Талева от Софийския градски съд, която бе една от 22-мата съдии, пожелали да участват в жребия.

В същия ден Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), Кирил Петков, Атанас Атанасов, Надежда Йорданова (ПП-ДБ) и Хамид Хамид (ДПС) са внесли до председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Това става ясно от документа, който е качен в онлайн базата на НС.

Този проект, който вече е разпределен към ресорната комисия, лансира създаване на нова система, променяща начина на назначаване на съдия, разследващ главния прокурор – т.нар. ad hoc прокурор. Предлага се различна от Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), която да публикува данни за всеки случаен избор и да позволява всеки случаен избор да бъде проверен от трети страни. Тя няма да позволява на лица с достъп до системата да влияят на случайния подбор, пише в проекта за изменение на ЗСВ.

Тоест, ако текстът мине в Народното събрание, то подборът на разследващ топ обвинителя в държавата ще бъде отделен от останалите дела, чието случайно разпределение става в единната система.

ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС предвиждат също сегашният състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) да остане поне до края на годината. С промените се предлага новият състав на ВСС да започне да се избира 6 месеца след влизане в сила на измененията в ЗСВ. Ако процедурата по избор се удължи, то той може да завърши и след година.

От мотивите не става ясно какво налага тези промени. Трите формации се позовават на това, че българските граждани очакват възстановяване на доверието в съдебната система, и се добавя, че избирането на нов ВСС е свързано с приемане на промени в Конституцията и други закони. Именно ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС започнаха да мислят по промени на основния закон.

Към измененията е прикачена и оценка на въздействието. „Заинтересовани групи са всички български граждани“, пише там. „Приемането на закона не е свързано с допълнителни финансови средства. В резултат от приемането на законодателната инициатива няма да се наложи извършването на значими административни промени. Няма да възникне допълнителна административна тежест. Не се въвеждат нови такси или други тежести за членовете на гражданското общество. В резултат от приемането на законодателната инициатива няма да възникне необходимостта от промени в други нормативни актове“.

ОЩЕ: КС ще разгледа жалбата на Гешев срещу механизма за разследване на главния прокурор

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес