Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ чакат дали ГЕРБ ще позволят на Пеевски "да ги изяде": Сблъсък Асен Василев - Томислав Дончев

20 октомври 2024, 18:58 часа • 3194 прочитания

"Червените линии" на ПП-ДБ са същите като от 2021 г., обяви седмица преди предсрочните парламентарни избори съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев в ефира на bTV.

А именно - "как се управлява България и в каква посока тя се развива. Искаме да е нормална европейска държава, в която има върховенство на правото, а не да се управлява държавата с телефонни обаждания от г-н Пеевски", каза бившият финансов министър.

Още: Асен Василев каза ще подкрепят ли кабинет на ГЕРБ и какъв трябва да е следващият премиер

Гаранции срещу Пеевски

Попитан има ли шанс да се разберат за правителство с ГЕРБ и какви гаранции очакват за дистанциране от Делян Пеевски, той отвърна, че първо трябва трите ключови антикорупционни закона да бъдат приети, да има нов шеф на Антикорупционната комисия по правила от ЕК, "за да има поне един орган, който не е на Пеевски".

Още: Бойко Борисов смята за възможно само правителство с мандат на ГЕРБ

"Очакваме от ГЕРБ решение дали искат да позволят на Пеевски да ги изяде като партия, или искат България да стане нормална европейска държава с нормален съд и прокуратура. Те дори на думи не искат да отговорят на тези въпроси. Тези закони не искат да ги вкараме", смята Василев и допълни, че така седят блокирани пари по ПВУ, пари за медицинските хеликоптери, за STEM кабинетите в училищата, за БДЖ и др. "Заради нежеланието и страха на един човек и ръководството около него да се приемат закони, които ЕК е задала като изискване, за да може тези пари да дойдат при нас", посочи бившият финансов министър.

Относно идеята на ПП-ДБ за равноотдалечен премиер Василев каза, че първо искат приемането на тези закони и "разкачване от Пеевски" от страна на ГЕРБ, а след това ще се говори за министър-председателя.

Още: "С чужда пита - помен прави": Асен Василев заговори за рекет от Борисов и Пеевски над общините

Парите по ПВУ и финансовата (не?)стабилност

"И да спрат да лъжат. Идва Томислав Дончев след мен, той ще ви отговори. Пуснали са една опорка, че само 4% от еврофондовете били усвоени от ЕС в последния програмен период. От май 2021 г. до април 2024 г. в България са влезли 8,5 млрд. лв. евросредства. По новите европрограми, извън ПВУ - влезли са и са разплатени 4% за 24 месеца. Но да ви кажа за предишната програма при Томислав Дончев – усвоени са 1,5% за първите 24 месеца", твърди Асен Василев.

Още: Зацикляне: Договорили сме нула лева евросредства за пътища от 2021 г. насам

След това Дончев отговори пред bTV на Асен Василев по следния начин: "Той използва консултантски трик. Ползвайки други референтни дати, може да изкарате всякакви числа. Не сме усвоили 5%, а сме усвоили 12%. Не са много, но са над два пъти повече от пет".

Снимка: БГНЕС

"Въпросът е държавата в каква посока ще се движи. Към Европа – не към Москва, не към БРИКС, не към Луната", продължи Василев. "Второ, законът да се спазва и държавата да не се управлява с телефонни обаждания. Това са двете ни точки. Двете правителства бяха съборени от ГЕРБ. Те саботираха Мария Габриел, защото поискахме антикорупционното законодателство да бъде прието", смята той - нещо, което от ГЕРБ отричат и обвиняват на свой ред ПП-ДБ за провала на т.нар. "сглобка".

Бившият финансов министър отговори и доколко стабилни са финансите на държавата - на фона на разговорите за потенциална дупка в бюджета на стойност 18 млрд. лева. "Това са първи глупости, но не трябва да вярвате на Асен Василев – от кредитната агенция Fitch на 19 октомври дадоха стабилен рейтинг, като прогнозираха, че дефицитът ще е 2,8%", посочи той - т.е. покрит е критерият за еврозоната в тази си част.

Още: Зрелищен сблъсък Асен Василев - Делян Добрев: Ако Вие правите бюджета - 8% дефицит. Ако аз го правя - под 3%

Отговорът на ГЕРБ

На въпрос готови ли са да се дистанцират ГЕРБ от Пеевски, зам.-председателят на партията Томислав Дончев посъветва "г-н Василев да инвестира повече внимание в собствената си партия".

Още: Как да се освободим от Пеевски? Той да не ни е пленил, че да се освобождаваме?

"Не знам за какво влияние говорим", допълни той. "Коалиционно управление с което и да е ДПС не сме имали никога. Асен Василев беше в коалиционен режим с Движението за права и свободи. На този въпрос отговарям за 742-и път и не смятайте, че ще ви дам различен отговор. Ние имаме два шанса – или да се движим към това русло, в което се движим към момента, да се унищожават взаимно партиите, или да си спомним какъв е смисълът на политическия процес. Търси се модусът на съгласието около общо лидерство, приоритети, винаги е необходим компромис. Първите подкрепихме втория на предишните избори. Не очакваме подобен компромис от другите. Ако говорим за червените линии, много от колегите си мислят, че с тези избори се доближаваме до червената линия. Тя вече е зад гърба ни, минали сме я – отвратили сме хората".

"Има ли демократична логика, когато първият, и то с немалка разлика, е дал цялата власт на втория? Това е самоувреждащ компромис", посочи Дончев, след като дни по-рано обяви, че ГЕРБ са готови на такива компромиси. "Вярвам, че в демокрацията трябва да има правила. Степента на компромис, която правиш, зависи от това колко си голям. Колкото по-слабо представителство си получил, толкова по-голям компромис трябва да направиш. Ние в годините сме правили най-тежки компромиси", смята той.

Още: Дончев: ГЕРБ сме готови на самоувреждащи компромиси, за да има правителство

Равноотдалеченият премиер и главният прокурор

"През последните 4 години се занимаваме само със скандали, с нападки и не произвеждаме почти нищо. Лицата, които са се явили на избори, които са получили подкрепата на хората, трябва да са в това правителство. Политическата традиция е, че правителството се оглавява от лидера на най-голямата парламентарна сила", каза Дончев. "Самото предложение да хванем някой неизвестен герой и да го инсталираме на министър-председателския пост", сочи към задкулисие, смята той - нещо, което и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза по-рано днес, 20 октомври.

Попитан дали е редно Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да избира нов главен прокурор (Борислав Сарафов е единствен кандидат), Дончев каза, че "такъв избор, технически и формално, може да бъде направен. Дали този избор е морален, дали ще има обществена подкрепа, са други въпроси. Самият избор вече стана обект на политически залози. И с какъвто и коментар да ви снабдя, означава да се поляризирам в един спор – правилно, неправилно, редно, нередно".

" Ние, като политици, дори не успяхме да си попълним квотата във ВСС. За много малко неща събрахме съгласие – това е болест на политиката в последните години", смята Томислав Дончев.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес