Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повишава се прагът за преференция за местните избори

27 април 2016, 19:30 часа • 1069 прочитания

Народното събрание взе решение прагът за преференциите за местни избори да бъде 7% от подадените действителните гласове за листата, а не 7% от общинската избирателна квота. Това стана по време на разглеждане на промени в Изборния кодекс на второ четене.

Предложението на ГЕРБ беше подкрепено от 113 депутати, 10 бяха "против", 3 се въздържаха.

До момента в малки общини кандидати за общински съветници можеха да изпреварят кандидатите преди тях в листата със стотина гласа, което водеше до висок риск от корупция. След промените прагът става малко по-висок, защото подадените гласове за листата са повече на брой от общинската квота.

Измененият затрудняват възможността кандидат-съветник да може да размести листата. Така се уеднаквява и с начина на изчисление при парламентарните (7%) и при европейските избори (5%).

Не беше прието обаче по-радикалното предложение на ДПС прагът на преференциите да се вдигне драстично и да бъде равен на цената на едно място в общинския съвет.

„Трябва да се затвори този заден вход, през който успяха да влязат много общински съветници. Защото един кандидат с повече роднини успява да пренареди цялата листа. С 20-30 гласа последният ставаше първи”, обясни Четин Казак от движението.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес