Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Посолствата на страните от ЕС в София осъдиха карикатурата със Соломон Паси

18 юли 2023, 14:55 часа • 5991 прочитания

Посолствата на държавите членки на Европейския съюз в София категорично подкрепят изявлението на Министерството на външните работи (на България), осъждащо разпространението на антисемитска карикатура срещу Соломон Паси.

Дипломатическите представителства на държавите от ЕС в столицата ни отново заявяват, че осъждат всякаква реч на омразата. Това гласи позиция на испанското посолство, изпратена до медиите. Испания в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Позицията е във връзка с циничния колаж, разпространен в канала на партия "Възраждане" в "Телеграм". Той показва как група лица във военни униформи, наподобяващи тези на германски войници от периода на националсоциализма, насилствено отвеждат друг човек, който е с монтирано лице на Соломон Паси. Върху фотоколажа е поставен и надпис с текст „Щом не искаш от руския газ, ела да ти пуснем от нашия“.

ГДБОП и ДАНС разследват случая по сигнал от Сдружение “Организация на евреите в България “Шалом“" към прокуратурата.

ОЩЕ: ДАНС и ГДБОП разследват "Възраждане" за циничен колаж със Соломон Паси (СНИМКА)

По-рано днес МВнР остро осъди авторите на колажа. "Подобни действия са напълно неприемливи и извършителите следва да понесат предвидената от закона отговорност", гласи позицията на ведомството, ръководено от Мария Габриел.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес