Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Посланикът на САЩ: Не е имало натиск или лобизъм при избора на F-16

04 февруари 2019, 09:00 часа • 1387 прочитания

"Това е продажба между двете правителства, добра идея е правителствата да преговарят за тези продажби заедно с фирмите. Защото правителствата имат отношения, които гарантират, че интересите на всички ще бъдат опазени. Това не е поначало търговска сделка." Това каза посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин във връзка със закупуването на изтребители F-16 за българската армия.

Посланикът допълни, че никога не е имало натиск от американска страна за избора на самолети: "Това е суверено българско решение, България е суверена държава, България сама взима решения. Не сме свенили да заявяваме, че F-16 е най-добрият самолет, но никога не сме оказвали натиск. Всяка една точка е съгласно законите... но не крием факта, че България заслужава най-добрия самолет и вярваме че това е F-16. Категорично заявявам, че не имало лобизъм", каза още посланикът в интервю за bTV.

Той припомни, че решението е било гласувано в "демократичния парламент" и че България е парламента република - "няма как да бъде по-прозрачно и демократично."

Помолен да коментира изказването на представител на SAAB, че този вид самолети (F-16 Block 70) не съществуват наистина и че този модел не се използва, посланикът отговори: "Първата ми реакция е да се почувствам неудобно за SAAB, защото това показва защо вярваме, че това е правилният избор. Причината е, че това е последната обновена версия на F-16, те са много по-добри от F-16 в щатските ВВС. Защо да не получи България най-доброто?"

Относно цената посланик Ерик Рубин заяви, че "окончателната цена ще се определи, като приключат преговорите и тя ще бъде изготвена спрямо нуждите на България и съгласно ограниченията, които има страната ни." "Истината е, че първоначалната цена ще бъде по-висока, но тя включва всичко - обучение и  поддръжка. Включва и отношения със САЩ, които ще продължат със десетилетия", добави Рубин

Според посланик Рубин е погрешно да се съди по първоначалната цена. "Говорим за 8 изтребителя, никой не говори за мащабна флотилия", припомни още той. 

По думите му министерство на отбраната ще участва задълбочено в преговорите.

Помолен да коментира наближаващите избори Рубин отговори, че като посланик се старае да стои настрана от българската политика, но вярва, че това е добра "възможност за България да постигне модернизация за своите ВВС сили, които нейните талантливи и патриотични хора заслужават."

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес