Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поправките на антикорупционния закон няма да влизат със задна дата

19 декември 2018, 19:11 часа • 1089 прочитания

След 3 часа дебати в правната парламентарна комисия проектът за екстрени промени в антикорупционния закон, касаещ гражданската конфискация, мина на второ четене, но с изменения. Вносителят Данаил Кирилов сам оттегли част от предложенията си, предаде репортер на Actualno.com.

Отпадна текстът за сроковете на проверките на Комисията за портиводействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество КПКОНПИ. Основанието е, че тече процедура по по този въпрос във ВКС и бе преценено, че е по-добре да се изчака тълкувателното решение на съда дали сроковете са инсттруктивни или преклузивни. Така първият параграф на законопроекта бе приет частично (без текста на алинея 7). Ако са инструктивни сроковете нарушаването им не води до прекратяване на делата.

„Съдът може да се произнася в рамките на доста години, а на нас ни се казва: ако с един ден изпуснете срока, ако е преклузивен – край. Няма значение, че това лице е незаконно забогатяло, че има 50 офшорки в чужбина, за които само за да ни отговорят партньорските служби отнема 7 – 8 – 9 месеца, дори една година, което изчерпва срока“, поясни председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Данаил Кирилов оттегли и предложението законът да влезе в сила със задна дата – от 23 януари 2018 г., заради афишираните предубеждения в обществото.

 

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес