Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Попитахме евроделегацията за бедността и неравенствата - посочиха ни корупцията

24 септември 2021, 17:40 часа • 6083 прочитания

Налице е твърде много безнаказаност за корупцията, която разяжда обществото. Това заяви София ин'т Велд от Нидерландия, председателят на делегацията от евродепутати, които бяха на посещение в България във връзка с върховенството на правото и закона - мониторинговата група на комисията по граждански свободи и право към Европейския парламент LIBE.

От Actualno.com попитахме евроделегацията, начело на която беше София ин'т Велд, какво е отношението им към бедността и неравенствата в България.

"Тази сутрин обсъждахме този въпрос с омбудсмана. За мен това наистина е шокиращо. Бедността не е като климатичните условия - просто да ти се случва да е студено или топло. Бедността е резултат от лошо управление.

Когато не са задоволени най-насъщни нужди - водоснабдяване, електроснабдяване, отопление, за какво говорим? Беше ми разказано за обществените поръчки, които са проядени от корупция. Дебатът за мен не е абстрактен и политически.

Борбата срещу корупцията в крайна сметка е борба срещу бедността и неравенството. Аз свързвам тези въпроси, защото тези, които са най-уязвими в обществото - страдат най-много от корупцията в него."

За полицейското насилие на протестите

„Коментирахме и темата с полицейското насилие над протестиращите срещу управлението и корупцията. Срещнахме се с много разгневени хора. Реформите са крайно необходими. Изкореняването на проблемите ще се нуждае от по-продължително време. Има проблеми, които могат да се решат и без промяна в законодателството. На хартия всичко изглежда добре в тази страна, но трябва да видите пропастта между редовете. В тази връзка ЕК може да поработи по-добре. Това е в интерес на българските граждани. Въпреки всичко аз съм изпълнена с надежда, че има надежда и експертиза в тази посока“, каза още София ин'т Велд.

За проблема с медиите и разследващата журналистика

"Корупцията и свободата на медиите за нас са изключително важни проблеми. Те не съществуват само в България. Корупцията е отрова, тя разяжда обществото. Тя е знак на лошо управление“, обясни Велд. И добави, че липсата на разследване на корупцията е лош сигнал към българите.

„Тук в България, а и в други страни, в които предприемаме наблюдение, има неяснота относно медийната собственост. Трябва да мислим за европейски правила за прозрачността на медиите. ЕК трябва да се погрижи да има равнопоставеност и конкурентноспособност на медиите“, обяви София ин'т Велд.

По думите й е важно да има силна разследваща журналистика, която да поставя на вниманието на обществото проблемите с корупцията. "Независимостта и сигурността на разследващите журналисти е гаранция за медийната свобода. В тази връзка ще видим какво бихме могли да направим за тях“, обясни тя.

„Има един новосъздаден фонд за разследваща журналистика и пряко държавно финансиране за медиите. Трябва да се разгледа и ролята на финансирането на рекламодателите и собствениците на медиите, които могат да влияят на медиите“, посочи председателят на мониторинговата група.

Според нея има поводи за притеснение, относно свободата на медиите в България.

Групата за наблюдение на комисията LIBE по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и основните права (DRFMG) към Европейския парламент е на мисия в България и Словакия в периода 21-24.09.2021 г. Останалите участващи евродепутати са Елена Йончева (С&Д, България), Клеър Дейли (Левица, Ирландия), Владимир Билчик (ЕНП, Словакия), Анализа Тардино (ИД, Италия), Патрик Яки (ЕКР, Полша), Сергей Лагодински (Зелени/ЕСА, Германия).

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес