Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша подкрепи България за Шенген

18 април 2016, 12:07 часа • 945 прочитания

"Признателни сме за подкрепата на Полша за присъединяването на България към Шенгенското пространство, която бе препотвърдена днес".

Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на съвместна пресконференция с президента на Република Полша Анджей Дуда, предаде Агенция „Фокус“.

Плевнелиев подчерта, че отношенията между двете страни имат своите дълбоки исторически корени, а днес отношенията между тях са пример за приятелствои партньорство, както на двустранна основа, така и в НАТО и в ЕС, но и на световната сцена.

„България и Полша споделят общи позиции за евроатлантическия дневен ред и работят заедно по тяхното отстояване“, посочи държавният глава.

Той изтъкна, че напредъкът на Полша е забележителен и тя се е превърнала в пример за успешна политическа и икономическа трансформация на обществото. „Тя се утвърди като естествен лидер на присъединилите се към ЕС страни от Централна и Източна Европа“, заяви Плевнелиев.

Той допълни, че двете страни споделят приоритета на Европа за свързаност между европейските страни чрез изграждането на транспортна и енергийна инфраструктура.

„Висока е оценката ни за ролята на Полша за утвърждаване на формата „Вишеград плюс“, в който също участват България и Румъния. Опитът на този формат ще се опитаме да привлечем и да реализираме на Балканите“, каза още българският държавен глава.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес