Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политолози не виждат шанс за кабинет в новия парламент с 9 партии

28 октомври 2024, 08:26 часа • 716 прочитания

С 9 партии в 51 Народно събрание след предсрочните парламентарни избори шансовете за правителство намаляха. Това мнение изрази пред bTV полтилогът Слави Василев. 

Още: След седмите избори: Очакванията на експертите за бъдещо правителство

По думите му ПП-ДБ веднага хвърлиха топката към Бойко Борисов и ГЕРБ и отговорността за съставяне на правителство е негова. "Без Борисов правителство няма да има или ако има, пак ще е около неговата персона. Промяната, която искаха през последните години е умряла или е на път да умре", коментира Василев. 

Още: При над 2/3 преброяване: Изглежда 9 партии ще са в парламента

Другият политолог, който присъства в студиото на bTV - Георги Харизанов заяви, че победата на ГЕРБ е безспорна и знакова. Сложно ще е да се състави каквото и да било управление, което да е по-работещо от сегашното служебно правителство, което не работи никак зле, оцени Харизанов. 

Още: "Величие" е на косъм да не влезе в 51-ото Народно събрание

Третият политолог Даниел Смилов също смята, че ще е трудно да се състави правителство в 51 Народно събрание. Все още няма правителство, защото ГЕРБ не искат да управляват с ПП-ДБ, при положение, че те им налагат условия, които са неприемливи. Там, където запират нещата са за реформа на прокуратурата и тези неща ги смятат за неприемливи. 

Според него единият път на ГЕРБ е да направят кабинет с ПП-ДБ или да управляват с Делян Пеевски и някой друг. Третата и най-лесна опция е да се отиде на опция служебното правителство да продължи да управлява. 

Още: Изборен експерт посочи каква трябва да е първата цел на новия парламент

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес