Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политологически спор за думите и действията на президента Радев се разгоря по bTV

02 февруари 2021, 08:19 часа • 3636 прочитания

Спор между политолози за отчета и политическото поведение на Румен Радев проведоха политолозите Румяна Коларова и Слави Василев в ефира на bTV.

Слави Василев е убеден, че изказването на Румен Радев е било ключово и навременно.

Президентът ще остане на страната на гражданите, които искат промяна на политическото статукво. Той ще продължи да настоява за промяна. Той ще бъде готов с промени в Конституцията тогава, когато времето узрее за тях“, отбеляза той.

От своя страна Коларова призна, че това е силен политически ход, но съществува и риск. Президентът се заявява като основна платформа анти ГЕРБ.

„Президентът го прави това в очакване на нещо, с което започнахме – едно ритуално коленичене пред президентството в началото на протестите. Той иска да им даде обща платформа. Същото направи и БСП, същото се опита да направи и Демократична България“, коментира тя.

Коларова настоя, че президентът говори за действия само на думи, но никога не е показвал реални действия. Освен това тя напомни, че президентът не може да "сочи пътя" на българските партии и да им налага визия.

"Този президент няма никакъв политически опит", напомни още Коларова.

Василев я контрира, че Радев няма опит, но по-важното е, че правилно усеща пулса на хората, чието желание е управленска промяна.

"Да не се окаже, че нито една от видимите партии не го подкрепи. Този ход на президента ще увисне в празното пространство, това ще бъде и доста унизително", посочи от своя страна тя.

Василев пък заяви, че би било абсурдно БСП да не подкрепи Радев.

Още: Журналист с хипотеза: Борисов активирал Томов и Мангъров срещу Радев и БСП

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес