Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политолог: Нов кабинет трябва да играе шах-мат на геополитическата дъска за Шенген

10 октомври 2024, 08:30 часа • 602 прочитания

Възможно е да се играе друг шах-мат или геополитическа и стратегическа игра за Шенген. Независимо от множеството недоволни трябва да има ново редовно правителство най-малкото, за да реши задачите за влизане на България в Шенген и Еврозоната. 

Това заяви политологът проф. Росен Стоянов пред bTV по повод присъединяването на България в Шенген и по сухопътни граници. 

Още: Вижда ли унгарското председателство на ЕС шанс за България и Румъния за пълен Шенген

Според него трябва да се търси коалиционно споразумение с ясни правила.

Проф. Росен Стоянов смята, че има мобилизация и успокояване на редиците за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Независимо от процесуално-процедурните действия не е невъзможно въпросният задържан Джейхан Ибрямов да стане член на следващото 51 Народно събрание, коментира политологът.

Той добави още, че първите две политически сили няма да съумеят да формират мнозинство, но друг е въпросът дали ще получат подкрепа. Дано устискат и да продължат със срамежливите леки закачки, а не да изгорят мостовете помежду си, призова Росен Стоянов, който определи предизборната кампания като доста вяла.

Социологът Геновева Петрова добави, че процесът по кандидатстване в Шенген и Еврозоната е дълъг. Факт е, че имахме дълъг период, в който управлението беше реализирано от ГЕРБ в предишните мандати, когато те управляваха и когато бяха положение усилия по отношение на придвижването в членството и в двата съюза. Специално за Еврозоната България рязко изостана през последните няколко години, коментира Петрова.

Според нея, когато България се похвали с членството си в Шенген и Еврозоната, ще се анализира приносът на всички политически сили.

Тя добави, че предизборната кампания за изборите се представя като кампания за купуване на гласове.

Геновева Петрова изтъкна още, че няма отговор дали може да има втора сглобка след изборите, тъй като се виждат заявките на основните играчи и отказът да се възприеме предложението на потенциалните партньори. Формирането на мнозинство към настоящия момент изглежда проблематично, а предложенията за независим министър-председател не са добрата възможност за установяване на редовно устойчиво управление, това, което опитът показва е, че на такова управление може да се разчита, когато е формирано от близки идеологически партньори с коалиционно споразумение, коментира още Геновева Петрова.

Още: Зрелищен сблъсък Асен Василев - Делян Добрев: Ако Вие правите бюджета - 8% дефицит. Ако аз го правя - под 3%

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес