Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политолог: Кабинетът ще подаде оставка след месец

25 юни 2014, 21:02 часа • 15138 прочитания

Предсрочни избори със сигурност ще има, но въпросът е кога. Това заяви в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът Димитър Димитров. Той прогнозира, че най-вероятно кабинетът ще подаде оставка точно след четири седмици.

„От договорената дата за предсрочни избори трябва да се броят два месеца назад и оставката на правителството трябва да бъде в седмицата преди изтичането на два месеца. Следователно е най-вероятно оставката да се случи точно след четири седмици или в седмицата, предхождаща условно 28 юли. Тъй като оставката ни се вижда много отдалечена във времето чисто психологически, постоянно се поддържа темата кога ще бъде подадена тя. Не е добре кабинетът да подаде оставка сега, защото като изминат редуванията в парламента с нови опити да се поддържа мнозинство, може да се стигне до изборна дата в края на август и началото на септември“, обясни Димитров.

Той коментира и решението на лидера на БСП Сергей Станишев да продължи кариерата си като евродепутат. Според експерта предвид настоящата ситуация в левицата председателят на социалистите няма полезен ход. Със заминаването на Станишев в Брюксел се отваря нов шанс бъдещото ръководство на БСП да мобилизира своите привърженици, тъй като очертаващите се избори ще бъдат критични за столетницата.

Димитров прогнозира, че в следващия парламент БСП ще прекарат мандата в опозиция и в относителна изолация, но за тях ще бъде по-важно да решат вътрешнопартийните си проблеми.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес