Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политолог: БСП е на път да слезе едно ниво надолу

03 юни 2015, 18:12 часа • 8532 прочитания

В БСП се случва нещо, за което много сме говорили през годините по отношение на десните през целия Преход. Но се оказа, че невъзможността да комуникираш може да изяде главата и на БСП. Така политологът Първан Симеонов коментира случващото се при червените и скандалното изявление на генерал Бриго Аспарухов, който заяви, че на Михаил Миков е предлаган подкуп, за да не се кандидатира за лидер на социалистите.

Според Симеонов голямото препятствие е дали ще вземе областни градове на местните избори. Ако не успее, това ще означава, че БСП ще слезе на едно ниво надолу, каза Симеонов в предаването „Лице в лице” на bTV. За Симеонов големият проблем е как БСП може да говори на избирателите, защото Столетницата остана избор за маргинализирани групи и дори при най-високата възрастова граница червените губят гласове.

По отношение на Реформаторския блок Симеонов се съгласи, че има едно крило, което е готово да стои независимо от всичко във властта и друго, което е готово да си тръгне, ако не минат определени реформи. Политологът заяви, че хората около Радан Кънев искат радикална реформа в прокуратурата чрез готвените промени в Конституцията, а другите – около Меглена Кунева и Божидар Лукарски, или не казват нищо, или са по-предпазливи.

Възможно е след местните избори да има преформатиране на кабинета, но Борисов знае, че всяко докосване до ДПС е имиджов удар. ДПС обаче ще вдига стойността си с наближаването на президентските избори, посочи Симеонов.

Първан Симеонов посочи и, че настроенията за смяна на изборните правила всъщност са настроения тип „не понасям политическия елит”. Боя се, че референдумът за изборните правила ще донесе доста разочарования. Според политологът единственият въпрос, който би трябвало да се разисква за референдум, е дали да гласуваме задължително. Това е принципен, ценностен въпрос, каза Симеонов. 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес