Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политолог: Борисов от много време е защитник на Турция пред ЕС

15 август 2016, 08:30 часа • 3184 прочитания

Ердоган няма да се спре пред абсолютно нищо. Ако няма сделка между ЕС и Турция, може да се активира бежанска вълна. Това смята политологът Димитър Ганев, според когото реакцията на премиера Бойко Борисов от петък (12 август) не е "от вчера и днес". Борисов преди година и половина искаше пред ЕС създаване на "сигурна зона" по турско-сирийската граница и целта му е да сме в максимално добри отношения с Турция, особено ако има разрив между Брюксел и Анкара.

БОРИСОВ СИ ПРИЗНА, ЧЕ СМЕ ВЪРНАЛИ БЮЮК, ЗАЩОТО ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ СТИГАЛА ДО АВСТРИЯ

С този коз за бежанците турският президент много обича да цака Европейския съюз. Според мен неговият ход е по-скоро манипулативен – мисля си, че Ердоган е приел бежанците, за да ги ползва за коз срещу ЕС, но преди опита на преврат турският президент говореше, че ще се дават жилища и ще се търси работа на бежанците, посочи главният редактор на в. „Заман” в България Мехмед Юмер.

Същевременно Димитър Ганев беше категоричен пред Нова телевизия, че екстрадицията на Абдуллах Бююк е чисто политическо решение и няма нищо юридическо в него. Припомняме, че българският съд на два пъти забрани екстрадация заради опасността Бююк да не бъде третиран справедливо в Турция. Той е важен за пропагандата, добави Юмер.

Според Мехмед Юмер турските медии са изопачили знаковите думи на Бойко Борисов отпреди три дни – че ако трябва, на всички ни трябва да вземат главите, но да няма бежанска криза в България. Турските медии, които сега всички са проправителствени, го изкараха така, че Борисов е обещал главите на гюленистите.

Добре че не сме на мястото на Борисов да решаваме тези въпроси, добави Ганев и прогнозира, че българският премиер ще опита през следващите няколко месеца да запази максимално добри отношения с Анкара.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес