Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политико: Кирил Петков е големият победител на изборите в България

15 ноември 2021, 07:20 часа • 8607 прочитания

Новакът в политиката и предприемач Кирил Петков постигна неочаквано силен резултат на изборите в България в неделя, според екзитполовете, които сочат, че той е близо до спечелване на вота и след това би могъл да оглави сформирането на управляваща коалиция. В рамките на една година в България се проведоха три парламентарни избора. Бившият министър-председател Бойко Борисов, който доминираше в политиката на страната повече от десетилетие, беше принуден да се оттегли от властта през април в условията на криза на правовата държава, но по-малките партии в страната досега не успяват да сформират работеща коалиция, която да замени управлението на неговата дясноцентристка партия ГЕРБ.

Тази безизходица може да бъде преодоляна в неделя с пробива на новата партия "Продължаваме промяната", основана от бизнесмена Петков, завършил в Харвард, и икономиста Асен Василев /също Харвардски възпитаник/. Двойката се възползва от популярността, която спечели с антикорупционните си действия в служебното правителство на страната, в което бяха министри и обещанието да пренасочат неправомерно отклоняваните милиони от подкупи към образованието и здравеопазването, пише Politico.

В интервю Петков и Василев заявиха, че са номинирани от партията си съответно за министър-председател и финансов министър, но подчертаха, че това не са предпоставки за съставяне на коалиция.

"България тръгва по нов път и ние ще успеем да развием пълния потенциал на тази страна", заяви лъчезарният Петков пред репортери в центъра на София. Проучване на "Галъп" постави "Продължаваме промяната" пред партията на Борисов с 25,7% срещу 23,5 %. Възможно е гласовете в полза на партията на Петков да се увеличат след преброяване на гласовете от чужбина, допълва БГНЕС.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес