Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Л. Панов: Мълчанието ще ни превърне в съучастници в нещо, с което не сме съгласни

14 януари 2016, 11:08 часа • 3747 прочитания

Ако си поставим за критерий как за обществото и за човека от България има значение върховенството на правото, България бързо ще се превърне в хубаво място за живеене.

Това каза пред журналисти председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов по повод подадения срещу него сигнал за речта му от средата на ноември при честването на 135 години ВКС, в която разкритикува орязаните на приетите два дни по-рано конституционни промени, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Панов отбеляза, че доброто и злото са въпрос на избор, а свободата е по природа.

„Благодаря на всички колеги, които застанаха зад едно от най-важните постижения на демократичните общества - свободата да се изразява човек свободно и да си изразява мнението. Мълчанието прави хората страхливци“, каза още Панов.

Според него онова, от което човекът трябва да се страхува, е самият страх.

„Когато, в качеството си на председател на върховна институция, станах свидетел как бяха бламирани ключови промени в конституцията, аз не само ще ползвам правото си на свободно изразяване, но и ще продължа да го правя независимо какви проверки, заплахи и медийни операции „респект“ се правят срещу мен“, уточни Панов.

Според него с действията си той защитава своето право на свободно изразяване на мнение. „Считам за мой дълг да продължавам да го правя, защото мълчанието ще ни превърне в съучастници в нещо, с което не сме съгласни“, добави Панов. По думите му, разделението на властите спомага за ефективността на управлението.

„Разделението на властите означава дори стълкновение на различните власти, за да няма нито една от тях възможност за произвол“, добави той. Според него основната цел е всяка власт да не може да злоупотребява и така да се предпази народът от автокрация.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес