Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Politico: Миналото преследва българския кандидат за еврокомисар

10 септември 2024, 12:36 часа • 4800 прочитания

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен се приближава към финалната линия преди планираната среща с висши евродепутати, за да очертае как ще изглежда изпълнителната власт на ЕС през следващите пет години. Колкото и нейният екип да настоява, че това е само една стъпка в „продължаващ“ процес - един неуспех в определянето на новите роли и кой иска да ги заеме – би било нещо неудобно. Това коментираха вътрешни лица пред Politico.

Изданието коментира номинациите на отделните страни от ЕС, като не пропуска и българската кандидатура. ОЩЕ: След скандал: Урсула фон дер Лайен е преизбрана начело на Еврокомисията (ВИДЕО)

Кандидатурата на Захариева вече е факт

Припомняме, че премиерът Димитър Главчев изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с което се финализира процедурата по номиниране на кандидат за еврокомисар от България, с което той официално представи името на Екатерина Захариева като кандидат за еврокомисар от България. 

Писмото на служебния премиер бе в отговор на Урсула фон дер Лайен, която благодари за предложените от българското правителство две кандидатури и отправи искане до премиера Главчев официално да посочи именно Захариева като единствен български кандидат.

Искането на фон дер Лайен е очаквано, тъй като тя се нуждае от повече жени, за да има баланс между половете в състава на новата Европейска комисия. ОЩЕ: Официално: Екатерина Захариева ще е новият български еврокомисар

Миналото преследва българския кандидат

 

Politico, известно понякога с острия си език, отбелязва, че равнопоставеността на половете няма да помогне на Екатерина Захариева, тъй като "ножовете са насочени към нея". 

Изданието визира паспортния скандал от 2018 г., в което е замесено нейното име.

Още през 2018 г. Захариева беше замесена в скандал около продажбата на български паспорти. Както Euractiv съобщи по това време, бивш имиграционен служител обвини Захариева, докато е била министър на правосъдието, че е участвала в измама, ръководена от други българи, за раздаване на гражданства срещу пари в брой, пише Politico и отбелязва, че Захариева е отхвърлила обвиненията и не е последвало съдебно производство.

Политическите й опоненти също са нетърпеливи да напомнят на всички за нейната връзка със скандала. „Като се има предвид, че един от най-важните приоритети на фон дер Лайен е върховенството на закона“, каза евродепутатът от ПП-ДБ Никола Минчев пред Антоанета Руси, отбелязвайки, че старото обвинение „хвърля сянка върху“ кандидатурата на Захариева.

Юлиан Попов ли е по-добрият кандидат?

Междувременно Минчев коментира темата и пред Euractiv, като каза, че е разочарован от развитието.

„Балансът между половете е важен, но още по-важни са политическите приоритети на фон дер Лайен и Юлиан Попов очевидно беше правилният избор“, каза той.

„Попов е твърд поддръжник на Украйна, докато Захариева участва в проект за тръбопровод, който улесни агресията на Русия срещу Украйна“, каза Минчев за тръбопровода „Турски поток“, който пренася руски газ през Черно море през България до Западните Балкани и Централна Европа. ОЩЕ: България е единствената страна, номинирала мъж и жена за новия състав на ЕК

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес