Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Появи се изненадваща стенограма на разговора на Радев с руския патриарх

29 март 2018, 16:30 часа • 5899 прочитания

След като президентството твърдо заяви, че стенограма на срещата между държавния глава Румен Радев и руския патриарх Кирил няма, днес такава изненадващо се появи. Тя беше разпространена от Св. Синод, заедно с аудиозаписи на разговора.

Не е ясно защо стенограмата излиза чак сега - 4 седмици след 3 март.

Настоящата стенограма потвърждава уверенията на българската църква, че президентът е защитил позициите на благодарност към всички народи, участвали в освободителната война - изказване, което неимоверно подразни руския патриарх.

ВИЖТЕ ПЪЛНИЯ ТЕКСТ НА СТЕНОГРАМАТА ТУК

"България е била освободена от Русия – не от Полша, не от Литва, нито от други страни, а от Русия. Искам откровено да Ви кажа, че на мен ми беше трудно да слушам всички тези препратки за участието на други страни в освобождението на Русия (очевидно патриархът има предвид България). Нито Полският сейм, нито Литовският сейм са вземали решение да започнат война срещу Османската империя

Надявам се, че средствата за масова информация ни чуват и ще предадат разочарованието на патриарха, който е чул неправилната историческа интерпретация, свързана с освобождението на България", заявява според стенограмата Кирил.

"Вашите притеснения относно споменаването на други народи нямат такова голямо основание. Ще Ви обясня защо. Ние държим на нашата история. И там много ясно е записано, че това е Руско-турска освободителна война, а не Полско-турска освободителна, или финландско-турска и т.н.

Но уважаваме историята. Ние знаем много добре от нашите исторически източници, че под знамената на император Александър II е имало воини от други народи, които също са оставили костите си тук, на българска земя. И ние уважаваме всяка капка кръв и всяка жертва. В никакъв случай не омаловажаваме руския принос. Това си остава за нас Руско-турската война. Русия е военната сила, която ни освободи. Но е имало в състава на Руската армия, Вие знаете много добре от историята, други народи и ние сме длъжни да уважаваме и тях. И тук няма никаква политика, тук има уважение към историята и всички загинали. И трябва да почитаме паметта на всеки един загинал на наша земя", отговаря българският президент Радев.

Той повторно защитава позицията си докато най-накрая руският патриарх не пожелава да приключат темата.

В края на разговора Кирил дава своята благословия за българския президент, на което той отговаря: "Аз съм я поискал от нашия мъдър патриарх и съм я получил".

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес