Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Под маската на сложни думички: Янаки Стоилов не обясни човешки за промените в Конституцията

29 юли 2024, 08:32 часа • 1038 прочитания

Понякога се казва, че когато двете страни не са доволни от едно решение, то е постигнало необходимия баланс. Не бих казал, че сега е така – по мое мнение съдът трябваше да стигне по-далеч. Това заяви проф. Янаки Стоилов, който сега е конституционен съдия и коментира отмяната на редица текстове от промените на "сглобката" в Конституцията.

Стоилов обаче така и не коментира по същество как така е отменено всичко по-важно като конституционни промени за главния прокурор, но не и за служебното правителство при изглеждащи доста близки като положение ситуации и говори "резултат отвъд юридическата аргументация". Въпросът с политически натиск можете вие (журналистите) да коментирате – Конституционният съд разполага с юридически инструментариум, заяви Стоилов: Конституционният съд реши: Съдебната реформа е противоконституционна

Янаки Стоилов е един от шестимата конституционни съдии, които искаха да се върне старото положение за избор на служебно правителство - да го прави президентът, но това не беше прието, защото имаше още шестима съдии против. Той използва израза "някаква конюнктурна сглобка, защитаваща своите интереси", докато обясняваше как не можело парламентът да живее свой собствен живот и да прави каквото си иска. При такъв аргумент е интересно защо тогава над главния прокурор може да е само Господ, след като беше отменено дори това да има специален разследващ орган, касаещ обвинител номер едно: 50 минути г-н Гешев може да говори добре

Още: Наталия Киселова се разсърди за служебните кабинети на Радев: Конституционните съдии са смешни

Попитан директно от БНТ можеше ли Десислава Атанасова да се оттегли от решението на Конституционния съд, след като беше председател на парламентарната група на ГЕРБ и гласува за промените в Конституцията. Стоилов отговори, че няма законово изискване който и да е конституционен съдия да се оттегли от даден случай, когато се говори за конфликт на интереси. "Никой не може да бъде съдия по собственото си дело", напомни обаче бившият служебен правосъден министър и ексдепутат от БСП.

Що се отнася до президентската република, позицията на Стоилов е следната: В Третата българска държава България е била по-добре, когато начело е бил силен човек, но пък при тези случаи демократичността е страдала и затова с течение на времето се е появило разбиране изпълнителната власт да се упражнява от правителство. "Не съм сигурен, ако властта се премести от премиера към президента, какво ще се промени в страната", бяха точните му думи.

Същевременно Стоилов коментира, че ако решението на съда за конституционните промени беше оставено за есента, тогава щяло да се говори как КС искал да се ориентира в политическата обстановка и при резултати от следващи избори.

Христо Иванов: Конституционните промени циментират модела "Филчев" - Filchev Forever

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес