Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плевнелиев похвали правителството, но обяви съдебната реформа за незавършена

17 януари 2017, 10:39 часа • 1385 прочитания

България бе остров на стабилност, незаобиколим фактор в региона за принципна външна политика. Това заяви днес президентът Росен Плевнелиев по време на 11-та годишна среща на правителството с бизнеса.

"Накъде тръгва България: Вътрешните и външните предизвикателства, които ще определят посоката през 2017 г."

Президентът каза, че е убеден европеец и за него ЕС не е външна политика, а неговото семейство. Провеждах последователна проевропейска политика. Давах всичко от себе си за обединена и силна Европа, която да мине през кризите и да стане по-силна от тях, каза президентът.

Държавният глава изтъкна, че в над две трети от държавите дневният ред е друг - бедност, конфликти, раздори, суши и бедствия. В този смисъл ние българите трябва да си даваме сметка какво постигнахме и къде сме, за да го надградим и да вървим напред.

Плевнелиев изтъкна, че икономическият растеж на всички от нас зависи от качеството на свързаността в региона. „Постигна се в много и в това отношение. За тези 5 години търговията на България с Китай Виетнам и Турция се удвои. В този мандат иновации, дуално образование, либерализация, енергийна ефективност, бяха зададени като национални приоритети”, каза Росен Плевнелиев.

Той коментира и пакета закони за сектор сигурност. „Преди това службите работиха на тъмно и без правила. Сега са поставени всички служби на институционална принципна основа. Службите имат общи приоритети, като мигрантската вълна”, посочи Плевнелиев.

Президентът заяви, че въпреки напредъка съдебната реформа не е завършена. „Темата за справедливостта в държавата е поставена от народа като най-важната. Темата за работата на съда, прокуратурата, е под светлината на общественото внимание и прожекторите на гражданите. Необходим е прогрес и всички оставаме посветени да работим за него”, посочи Плевнелиев.

Той изтъкна и големият напредък в областта на аутсорсинга в България, който е отворил много работни места за млади и компетентни хора, не само в София, но в цялата страна.

В края на мандата му, според Плевнелиев, икономиката е в подем. Той посочи, че за 2016 очакваме ръст около 3,6. Безработицата е на рекордно ниско ниво, след 2008 г. - около 7,1% очаквано ниво. Дефицит няма, България свършва 2016 г. с излишък 1,6, заяви президентът. Не сме перфектни, проблеми има - по-добри условия за бизнеса и чуждестранните инвеститори. Това е цел за всеки в България, убеден е Росен Плевнелиев.

Относно програмата за енергийната ефективност, според него, градовете станали по-красиви и хуманни след нея. „Досега в енергетиката единствените печеливши бяха една група олигарси, сега чрез тази програма са милионите български граждани. Тази програма се превърна в успешен пример за работа с гражданите и общините, силно антиолигархична програмата и работеща”, допълни Плевнелиев.

Според него през 2017 г. е критична след шока от Брекзит и избора на Доналд Тръмп. „ЕС трябва да се готви за нови шокове. Тръмп може и да направи американската икономика по-богата и по-силна, но Тръмп не е морален компас за хората. Какво избираме - пари или ценности? Тръмп не вярва в европейската интеграция, за съжаление вярвам, че не я разбира. Путин също не вярва в европейската интеграция и отдавна се опитва да дестабилизира ЕС. Сериозни щети бяха нанесени. По-лошото тепърва предстои”, смята Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

„САЩ са гарант за сигурността на ЕС, само така ЕС просперира. Оттеглянето на безусловния американски ангажимент ще дестабилизира допълнително съюза. Идва времето за промяна в ЕС. ЕС досега беше мека сила, това ще се промени. Голямата заплаха за България е да пропусне моментът на новата вълна на интеграция, която предстои, според мен. Голямата заплаха за България е да дойдат политици, които да казват за българските производители, за произведено в България, срещу лошите чужди вериги и лоши ЕРП-та и България да се самоизолира под мотото - вижте колко е несигурно в ЕС - ние ли ще го оправям, дайте да не се караме с Путин, Меркел, Тръмп, да си живуркаме в ъгъла на историята и да си гледаме българското. Който е пасивен, когато Европа се променя, ще предаде националния интерес”, каза Плевнелиев.

„Изминахме дълъг път, постигнахме много, не бива да спираме по средата. Нима трябва да разрушим ЕС, за да разберем какво сме имали? ЕС не е формално обединение на държави или чиновници. ЕС е съюз за мир. Нашата мечта е мечта за мир. Мирът се постига чрез върховенство на закона, а не на силата. Такова бъдеше искаме за децата си”, каза още президентът.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес