Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Плевнелиев още тази вечер ще се обади на новия президент, утре го кани в кабинета си

13 ноември 2016, 11:05 часа • 3810 прочитания

Надявам се българските граждани масово да излязат да гласуват мъдро, легитимно по съвест. Нека се поздравим днес с един нов президент. Това каза президентът Росен Плевнелиев след като даде своя вот.

Той призова да гласуваме активно и да гласуваме мъдро. Лично аз ще се обадя още тази вечер на избрания президент и утре ще го поканя в кабинета на държавния глава, обяви Плевнелиев, цитиран от БГНЕС. Като държавен глава аз си поставих приемствеността и надграждането, добави той.

Президентът коментира и евентуална политическа криза, предизвикана от оставка. Имам и силите, и опита, и знанието – но нека да бъда яссен в днешния ден - ако България в следващите дни по решения, които не зависят от държавния глава, влезе в криза, ще следвам Конституцията. Вярвам, че ще ни помогне върховенството на конституцията, ако има криза. Оставка не означава парламентарна криза. Конституцията задължава държавния глава заедно с институциите да намери решение за изход от криза. От политическите сили, от изпълнителната власт зависи да не се допусна криза. Имам възможност да се справя, но смятам да се реши въпросът по конституция – като има оставка да се проведат консултации. Готов съм в консултации – с всички, политически сили, гражданско общество и новия президент да проведа диалог за решаване на кризата, заяви Плевнелиев.

Той препоръча политическите сили да си направят внимателно анализ за резултатите от изборите – какъв сигнал изпратиха гражданите към политиците. Той засегна и темата за референдума – 3 млн. българи излязоха и гласуваха. Трябва желанието на гражданите, масовото участие в референдума да бъде чуто. Именно затова ни трябва и работещо НС, каза Плевнелиев.

Actualno.com припомня, че по-рано премиерът Бойко Борисов ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта ако загуби днес". И повтори: "По никакъв начин". Той пожела "приятна игра на агнешките главички" и каза, че гласува за "най-доброто".

„Виждаме в Америка как започват едно по едно обещанията им да изчезват, но българите са с по-силен инстинкт за самосъхранение, на това разчитам. Да гледат какво сме направили. Морал и достойнство”, подчерта още Борисов

Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес