Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

План "Б" на Петков, ако вотът мине: Взима мандата и търси ново мнозинство

21 юни 2022, 19:26 часа • 9373 прочитания

План "Б" на премиера, ако вотът на недоверие мине, е да вземе първия мандат и да търси мнозинство от независими депутати. Този план обяви самият Кирил Петков  пред журналисти след края на дебатите по вота на недоверие срещу кабинета. Гласуването по вота ще се проведе в извънредно заседание от 19.10 ч. утре. 

Министър-председателят коментира какви са очакванията му от утрешното гласуване по вота на недоверие. "Утре вотът на недоверие се надявам да не мине. Ако мине, това е просто една стъпка. След това първият мандат идва при нас. Така че имаме още 7 дни да разговаряме с различните депутати. Особено от ИТН се надявам, че има още хора, които се колебаят", заяви министър-председателят. 

Петков заяви, че план "Б" е получаване на първи мандат и се използват тези дни, за да се продължи с инициативата, че този парламент може да се управлява и да има мнозинство от независими депутати. 

Министър-.председателят заяви, че "Продължаваме промяната" не може да направи сделка с хора, които са част от корупционния модел. "Другото, което не може да се случи да направим сделка с ДПС. Условията, които ни даде "Възраждане" да излезем от ЕС и НАТО, са абсурдни. В ИТН има свестни хора, които в момента се страхуват и се чудят дали и как да вземат правилното решение. Всички разбират, че това, което Слави Трифонов направи, беше огромен риск за държавата", допълни той.

Петков коментира изминалия дебат по вота на недоверие и отговори на въпрос дали разчита на подкрепа на депутатите извън управляващата коалиция. "Днес чухме различни аргументи, но те нямаха много тежест, нито голям смисъл. Чух аргументи от рода на "икономиката се срива". Чух аргументи за много проинфлационна политика, а всички знаят, че горивата, газът, петролът, са привнесли тази инфлация в България", каза Петков. 

Според него опозицията е решила да говори тези неща, за да каже нещо. "Реално искат да ни свалят по сериозните причини, които и ние се изказахме кои са те", допълни още Петков. 

Премиерът отговори с каква позиция заминава в Брюксел за Северна Македония. "Ако няма решение от Народното събрание, в Брюксел ще кажа: Няма решение от Народното събрание и не мога да променя позицията, докато това решение не бъде дадено от Народното събрание. Аз си държа на думата", подчерта той. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес