Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пламен Димитров сочи дефлацията като най-страшния бич за България

02 февруари 2015, 20:00 часа • 19035 прочитания

България има 1,6% дефлация на годишна база и това влачи след себе си страшна спирала – занижени очаквания от страна на бизнеса, по-ниски приходи, мисъл за съкращение на работни места и тотален срив, каза председателят на КНСБ Пламен Димитров пред БНТ.

На високо ниво в нашата държава дефлацията не се признава. Припомням какво стана в еврозоната – 1 трилион евро отпусна ЕЦБ заради дефлацията. У нас като мярка срещу дефлацията са отделените 1 млрд. лева за саниране. Тази мярка не е замислена като такава, но ще подейства така, подчерта Димитров.

По думите на председателя на КСНБ българската икономика произвежда два пъти повече, отколкото плаща. Има как да се повишат доходите, ако има споделяне – печалбата на някои сектори да се сподели с други. От дефлацията банковият сектор ще спечели – през 2014 година, по предварителни данни, очакваме 35% повече печалба за банките, отколкото през 2013 година, направи оценка Пламен Димитров.

Като цяло в последните години избягвам да купувам контрабанда. Ако някой каже, че никога не си е купувал такава стока, ще излъже. Но аз разбирам бедните българи и купуването на контрабанда е един от начините гражданите да се съпротивляват и да удрят шамар на тези, които не могат да засегнат по друг начин, заяви Димитров. От Легия Антимафия просто добавиха, че шест години никой не прави нищо по въпроса с контрабандата - независимо кой управлява.

Пенсионната реформа

Това, което се предлага с тази реформа, не е национализация и кражба. Според мен сега трябва да се определи докъде трябва да стигне избора. Ще навреди дори на хората всяка година да се местят от НОИ в частните пенсионни фондове и обратно. Трябва да има ограничен брой избори, заяви Пламен Димитров.

Важно е и доходността от пенсионните фондове да не е отрицателна. Комисията за финансов надзор твърди, че доходността е отрицателна, пенсионните фондове казват, че не е вярно. Склонен съм да им вярвам, но трябва поне тези пари, които сме внесли, с малко плюс, да можем да ги получим, когато се пенсионираме, смята Димитров.

Синдикалистът се изказа против националната програма за приватизация, която предвижда някои държавни дружества да излязат на борсата, макар и отчасти.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес