Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Писмо на евродепутати срещу "Атака" доведе до обвинения в предателство и корупция

20 декември 2013, 08:15 часа • 28719 прочитания

Недопустимо е депутати да бъдат поставяни в позиции на зависимост от една партия, за да изпълняват чужд интерес. Това заяви в ефира на Нова телевизия европейският депутат Филип Качмарек, който е един от европейските депутати, които написаха писмо заради партия „Атака” и Волен Сидеров. Причината за писмото – договори, които няколко депутати от „Атака” са подписали при изборите, след които се оказва, че те дължат пари на Волен Сидеров и „Атака”, ако решат да напуснат партията.

Писмото е подписано от Филип Качмарек (ЕНП), Александър Мирски (Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите), Нирж Дева (Европейски консерватори и реформисти), Роджър Хелмер (Европа на свободата и демокрацията), Хану Такула (Алианса на либералите и демократите на Европа). То е изпратено до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, заместничката му Вивиан Рединг, председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Според Качмарек заради този случай трябва да бъде подета законодателна инициатива от Европейската комисия, с която да се пресекат такива практики. Качмарек обаче заяви, че не вярва това да се случи. На въпрос защо чак сега се пише такова писмо, след като случаят е реално отпреди четири години, Качмарек отговори, че по негова информация този случай не е приключил и затова има и писмо. Това не е политическа атака – под писмото са се подписали депутати от всички партии в Европейския парламент, подчерта Филип Качамрек.

Престъпление или не – този спор се разгоря като буен пожар в сутрешния блок на Нова телевизия. Двете страни по спора бяха представяни от настоящите депутати на „Атака” Димитър Димов и Миглена Александрова, както и от бившия депутат на партията Кирил Гумнеров, който е един от подписалите договори депутати плюс съпредседателя на НФСБ Валентин Касабов.

Очакваният диспут по темата обаче се превърна в махленско надвикване, заради което водещият на предаването Виктор Николаев се извини на зрителите. От малкото, което стана ясно и смислено, се разбра, че двете страни тълкуват ситуацията коренно различно. По думите на Гумнеров измамата се състои в това, че той е подписал декларация за лоялност в три листа, като след това първият лист е бил подменен и така Сидеров му е вменил парично задължение. Миглена Александрова обаче се разкрещя, че две проверки на прокуратурата и НАП са доказали, че това не е вярно и че „Атака” е най-проверяваната партия в България. Вие ли, който вземахте 17 хил. лева от ГЕРБ месечно, за да продавате „Атака”, ще говорите за престъпление и предателство, обвини тя Гумнеров. Нали сте интелигентен човек - как подписвате документи без да ги четете, продължи Александрова. Вие не сте били там, отделно говорите пълни лъжи, няма какво да ми обяснявате, контрира Гумнеров

В крайна сметка бурното начало на спора се превърна във взаимни обвинения кой на кого е патерица, кой е предател и кой е извършил всички земни грехове.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес