Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петков за заплахата към Каримански: Това са мутренски похвати, въпросът е кои са мутрите

08 април 2022, 11:37 часа • 3377 прочитания

МВР работи от снощи по казуса със заплахата срещу Любомир Каримански. Обадих се веднага на министър Бойко Рашков и на Пламен Тончев от ДАНС. Недопустимо е този тип заплахи да се изпращат към когото и да било. 

Това каза премиерът Кирил Петков, който участва в блиц контрола в парламента. След края на изслушването в пленарната зала той коментира новината, че кандидатът на "Има такъв народ" за управител на БНБ Любомир Каримански е получил заплаха чрез есемес.

Премиерът заяви, че изясняването на въпроса кой е автор на заплахата е от най-висок приоритет и допълни, че е разговарял и със самия Каримански.

"Със сигурност това са мутренски похвати. Въпросът е кои са мутрите, които са го направили. Пълен абсурд е твърдението, че това идва от друг кандидат", категоричен бе Петков.

На въпрос има ли напрежение между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", той отговори, че коалицията е сложна структура.

Петков коментира и въпроса с евакуацията на български моряци от кораба "Царевна", които са блокирани в Мариупол.

Той обясни, че между кораба и оградата на пристанището има 260 метра, които са като "алеята на смъртта".

"Влезли са руски танкове и обстрелват украинците, които държат линията. Единият от танковете е бил взровен. В понеделник имаше утихване на боя и нашата група беше готова да отиде и да ги вземе. Но трябваше да се прецени на място дали е опасно. При комуникация с капитана, той е казал, че не се стреля и не може да е сигурен дали няма да се стреля пак", разказа Петков.

Той беше категоричен , че има готовност в първите минути, когато няма бойни действия, да изведат българските моряци.

"Следим ежечасно ситуацията. Но трябва да е безопасно. Аз лично не бих рискувал и застрашил тяхното състояние", обясни още премиерът.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес