Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петков за бъдеща обща среща с Макрон и Радев за членството на Северна Македония в ЕС: Не мога да потвърдя

31 май 2022, 11:49 часа • 2404 прочитания

"В момента знам, че на ниво МВнР се върши много голяма работа, за да се види какви са всичките възможности за напредък по темата "Северна Македония". Но преди на чисто професионално ниво, между дипломатите, да се стигне до някаква обща идея накъде може да се върви напред, не можем ние да потвърдим нищо откъм реални стъпки. Но едно нещо потвърждавам – преди какво се договорят дипломатите, ще минем през парламента. Парламентът е последната инстанция – няма да има нищо скрито-покрито". Това отговори Петков на въпрос да потвърди или не дали се готви негово посещение във Франция, по чия покана, с коя тема е свързано, с кого е поканен, свързано ли е "примерно с идващия край на френското председателство (на ЕС)".

"Не мога да потвърдя отделни покани или не покани, за да видим докъде ще стигнем. Реално е в ръцете на дипломатите", добави Петков. Той каза и, че зависи много какво ще стане със Северна Македония и от Европа - какво би приела тя като условия, които са много важни от България.

Въпросът дойде в светлината на материал на БГНЕС, че премиерът и президентът Румен Радев ще отидат във Франция, където с френския президент Еманюел Макрон ще говорят по същество за предложение за вдигане на ветото ни върху членството в ЕС на Северна Македония. "Българското правителство и Радев вече са провели разговори с френското председателство на Съвета на ЕС. Макрон е обещал да включи всички български искания в преговорната рамка и самият той да бъде гарант за тяхното изпълнение", пише в материала на БГНЕС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес