Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петков към Цацаров: Правили ли сте проверка на някого само по донос от медиите на Пеевски?

20 май 2014, 10:04 часа • 18046 прочитания

Привикването в неделя сутринта (18 май) на бившия вътрешен министър и лице на АБВ Румен Петков в прокуратурата за обяснение относно сигнал за купени гласове предизвика самия Петков да излезе с въпрос към главния прокурор Сотир Цацаров.

Петков попита в прав текст Цацаров дали е правена проверка срещу човек само на базата на материали в медиите на Делян Пеевски. Ето и пълният текст на въпроса на едно от лицата на АБВ:

„Г-н Цацаров, планирате пресконференция – отговорете на въпроса, разпореждана ли е проверка от Вас или от някой от Главна прокуратура, по Ваша устна заповед, срещу човек, само в резултат на клевети във вестници на Делян Пеевски.

Ако не можете да се досетите срещу кого, в 11:55 обадете ми се, ще ви кажа."

Днес прокуратурата трябва да даде пресконференция по случая "Петков". Самият той обяви, че не може да говори, тъй като преписката е засекретена. Петков обаче изрази възмущение, че властта си позволява така да му връзва ръцете - хем фактическа законова забрана да говори, хем се дава информация на журналисти, като тя е непълна и директно оклеветява АБВ - за купуване на гласове.

"Първо, Прокуратурата засекретява делото, защото... Второ, да е ясно ръководството на Прокуратурата какви мерки ще вземе по повод прессъобщението, в което беше огласена темата на засекретената преписка. Трето, какво е направила Прокуратурата, за да изясни откъде изтече информация към медиите и кой покани медиите пред столичната дирекция на засекретена преписка. Очевидно - замисълът е бил шоурумът да започне още тогава. Ако Прокуратурата не направи това, очевидно пресконференцията ще бъде част от един стремеж за манипулиране и мачкане на изборния процес", каза Петков.

"Надявам се, че това няма да е шоурумът от Костинброд. Защото от Костинброд мина една година, както е известно, обвинението на Прокуратурата се провали с гръм и трясък, и до ден-днешен няма нищо. Но, в съзнанието на обществото, останаха едни бюлетини и "беше направен опит за фалшифициране на изборния процес".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес