Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петков категоричен: Няма руски инвеститори в Gemcorp

08 април 2022, 09:53 часа • 1786 прочитания

Премиерът Кирил Петков заяви, че назначената от него проверка до този момент е показала, че няма руски инвеститори в компанията Gemcorp, която заедно с IP3 подписа с правителството общо писмо за инвестиционно намерение в сферата на енергетиката.

Той предвижда 1 млрд. долара инвестиции в зелена енергия, но подробности за конкретни проекти няма. Създателят на Bird.bg Атанас Чобанов изнесе информация, според която Gemcorp е собственост на руския олигарх Алберт Авдолян, който е близък до ръководителя на „Ростех” Сергей Чемезов и бил следен за пране на пари от САЩ.

"Когато подписахме това писмо, ние проверихме дали имат руски инвеститори към този момент. Към този момент те нямат", увери Петков народните представители на днешния парламентарен блицконтрол. Премиерът посочи още, че е разпоредил и проверка за пет години назад във времето.

Петков припомни, че подписаният документ е само писмо за намерение и няма никакъв задължителен характер.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова попита дали вицепремиерът Асен Василев е получавал средства от компанията по негова сметка, която информация Кирил Петков отрече.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес