Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петков: Ако Русия спре газа заради Украйна, ще искаме от ЕК да ограничим износа на ток

11 февруари 2022, 10:00 часа • 4012 прочитания

Ако Русия наложи ограничения в износа на газ и енергийни суровини за Европа, България може да се наложи да ограничи износа на ток. Това заяви българският премиер Кирил Петков в интервю за рубриката Hard Talk на BBC, предаде OFFNews.

Петков казва, че вече е говорил с ЕК, ако се стигне до това. Ще бъдем принудени да ограничим износа и общият европейски пазар ще трябва да направи изключение само този път, е тезата на премиера, като не става ясно дали Брюксел я е приел.

Припомняме, че вицепремиерът Асен Василев вече каза пред Народното събрание, че сме искали разрешение от ЕК да спрем износа на ток като мярка за овладяване на голямото поскъпване на електроенергия. Такова е било отказано.

Кирил Петков посочва, че България "все още е нетен износител на електроенергия и може би за кратък период може да има прекъсвания". Той уверява, че се работи за бързо изграждане на интерконектора с Гърция, който не беше направен за 3 мандата на Бойко Борисов и че до 4-5 месеца се очаква проектът да бъде завършен.

Лоялен член на НАТО сме и имаме силен глас там, увери още българският премиер.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес