Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пенсиите скачат само с 6,1% от 1 юли, ако актуализацията на бюджета не бъде приета

10 юни 2022, 16:06 часа • 2760 прочитания

Ако промените в бюджета не бъдат приети, от първи юли пенсиите ще бъдат увеличени само с първоначално заложените 6,1 процента предупреди председателят на парламентарната Комисия по труда и социалната политика Искрен Арабаджиев, депутат от "Продължаваме промяната"(ПП), цитиран от БНР:

"За момента имаме заявки от политическите групи, че ще успеем да приемем бюджета до края на месеца, така че антикризисните мерки и социалните плащания да могат да влязат в сила от 1 юли. Ако попаднем в хипотезата, че нямаме изобщо приет бюджет, по отношение на ДОО имаме заложени 6,1 % увеличение на пенсиите с бюджета от февруари месец, който приехме, но тук трябва да кажа, че това означава реален спад на доходите на пенсионерите, тъй като и Covid добавките ще отпаднат“.

За да може пенсионерите да получат още с пенсиите си през юли предвиденото с актуализацията повишение, промените в бюджета трябва да бъдат гласувани до 27 юни.

В противен случай или ще има втора дата на плащане през юли, или повишението ще бъде получено с плащането на пенсиите за август, каза още Арабаджиев.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес